A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Közlekedési és Logisztikai Kollégium Taxis Tagozatának elnöke segítségért fordult az illetékesekhez az ágazatot a koronavírus járvány miatt 2020 márciusa óta sújtó korlátozások okán. A Tagozat 2021. március 19-i ülésén a jelenlévő vállalkozások  számos gondról, akadályról számoltak be.

A meghívott vállalkozók a megbeszélésen megerősítették az érdekképviseletek és a BKIK által korábban már többször jelzett, és az illetékesek felé eljuttatott javaslatokat, kéréseket. A Tagozat úgy döntött, hogy a kialakult helyzet enyhítésére ismét összefoglalják a szakma javaslatait és azokat eljuttatják a döntéshozók számára.

A koronavírus-válság ugyan az egész gazdaságot súlyosan érinti, de ezen belül egyes szektorok különösen nehéz helyzetbe kerültek. Ilyen például a turizmus, a vendéglátás, a szállodaipar, és a hozzájuk szorosan kapcsolódó vállalkozások, mint például a különjáratos autóbuszos személyszállítás, de különösen a taxi, és a személygépkocsis személyszállítás. Ezek az alágazatok gazdaságilag szinte teljesen összeomlottak. Tény, hogy a taxis és személygépkocsis személyszállítás nem esett korlátozás alá, ám a kapcsolódó szolgáltatások bezárása miatt forgalmuk jelentős mértékben visszaesett és mellette a lakossági fuvarigények is nagymértékben csökkentek.

A Tagozat rendelkezésére álló adatok szerint, a 2020. szeptember-november közti időben a vállalkozások bevétele közel 40%-kal visszaesett. A vezetőség szerint ez a visszaesés az elmúlt időszakban tovább nőtt, így egyes becslések szerint akár már a 70%-ot közelítheti. A taxisok és a személyszállítók tartalékaikat már szinte teljesen felélték, bevételeik csak a megélhetést fedezik, a vállalkozások fenntartásához már nem elegendőek. Az ülésen részt vevő szakemberek ezért azt a kérést fogalmazták meg, hogy az érintettek adó terheit legalább egy fél éves időtartamra felezzék meg. Javasolják, hogy az SZJA-törvény szerint adózó vállalkozások- különösen a kata esetében az őket terhelő adóknak az 50%-át az illetékesek engedjék el, hasonlóan a tavaly tavaszi adóelengedéshez.

Azzal is indokolták az ismételt kérést, hogy az ágazat a válság 2. és 3. hullámában érdemi anyagi segítséget nem kapott, sőt, a 10 milliós MFB gyorskölcsönt sem vehetik igénybe működési költségeik finanszírozására.

Tekintettel arra, hogy a járványhelyzetből adódó visszaesés még a nyitást követően sem oldódik meg azonnal, a további csődhullám megelőzésére az MKIK Közlekedési és Logisztikai Kollégium Taxis Tagozata bizakodva várja a kedvező döntést,melyről természetesen mi is beszámolunk.

                                          -kó