Helyi fejlesztésű elektromos hulladékgyűjtők Debrecenben

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) anyagi támogatásából a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. 512 millió forintért vásárolt négy elektromos szemétszállító járművet. Az Elektromega Kft. által gyártott kukásautók közül egy a megyeszékhelyen, három pedig Berettyóújfaluban, Hajdúszoboszlón és Hajdúböszörményben gyűjti a hulladékot.

Négy új elektromos meghajtású hulladékgyűjtő autót adtak át Debrecenben. A cívisvárosban jelentős haszongépjármű gyártás indulhat meg. Az ITM támogatásával nyílt lehetőség megvalósítani a Debreceni Egyetem kutatói és az Elektromega Kft. közös fejlesztésére, melynek eredményeként készültek el a hulladékgyűjtő gépjárművek.

Papp László polgármester az átadáson elmondta: kukásautó ilyen fogadtatásban még nem részesült, de ez a járművek jellegének tudható be, hiszen az ország első elektromos meghajtású szemétszállítói állnak itt.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy 2019-ben új környezetpolitikát hirdettek meg a fenntarthatóság, a környezetvédelem jegyében. Az elektromos járművek beszerzése ebbe a folyamatba illeszkedik. Debrecenben azért is külön öröm az autók üzembe állítása, mert helyi cég, az Electromega Kft. fejlesztésében jöttek létre – hangsúlyozta Papp László – hozzátéve: a környezettudatosság mellett a költséghatékonyság is fontos szempont volt a járművek esetében. Nyolc év után jóval gazdaságosabbak lesznek, mint a hagyományos kukásautók, és az üzemidejük nem kevesebb. Végül megjegyezte: Debrecenben a későbbiekben jelentős elektromos haszongépjármű gyártás indulhat meg.

Kőszegi Dániel, az Electromega Kft. ügyvezetője hozzátette: mérföldkő ez az átadás nemcsak a cég életében, hanem tágabb területeken is, hiszen legalább négy évvel előzik meg az általános fejlesztéseket.

Varga László, a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője közölte: a próbaüzem visszajelzései nagyon kedvezőek, a jövőben további tíz jármű üzembe állítása van tervbe véve.

A kukásautók amellett, hogy csendesek, környezetkímélők is: káros anyagot nem bocsátanak ki. Fenntartási költségük 75-80 százalékkal, üzemanyag-fogyasztásuk pedig 90 százalékkal kedvezőbb egy hagyományos gyűjtőautóénál. Hajdú-Biharban négy elektromos járművet használnak majd: Berettyóújfaluba, Hajdúszoboszlóra és Hajdúböszörménybe 18 tonnásak kerülnek, Debrecenben pedig egy nagyobbat, 26 tonnásat állítanak üzembe.

k.z.t./Fotó: MTI