Ittas járművezetők rendőrkézen

Az ittas járművezetés elleni hatékony fellépés a rendőrség mindennapi ellenőrzési tervében szerepel, így nem csoda, ha fújatják is szondát a járőrök minden gyanús esetben. Ami kellemetlen, amennyiben a műszer elszíneződik, pozitívan jelez, az egyenruhásoknak nincs mérlegelési joguk, az alkoholt fogyasztó vezetői engedélyét be kell vonniuk.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság beosztottai Szegeden négy, Hódmezővásárhelyen és Makón két-két, míg Szentesen egy alkalommal indítottak büntetőeljárást ittas járművezetőkkel szemben a hosszú hétvége alatt. A megye útjain összesen 28 baleset történt a péntektől hétfőig tartó időszakban, amelyeknek csaknem 90%-a személyi sérülés nélküli volt.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti munkatársai az elmúlt heti ellenőrzések során 25 ittas járművezetőt szűrtek ki a forgalomból. A rendőrök öt esetben közigazgatási bírságot alkalmaztak, nyolc esetben szabálysértési eljárást kezdeményeztek, míg tizenkét gépkocsivezető ellen járművezetés ittas állapotban vétség megalapozott gyanúja miatt rendeltek el büntetőeljárást.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak az ittas vagy bódult állapotban közlekedő, szabályszegő járművezetők forgalomból történő kiszűrésére! Az ittas járművezetés potenciális balesetveszélyt hordoz magában, hiszen a jogsértők nemcsak saját, de mások testi épségét is veszélyeztetik.

A Vásárosnaményi Rendőrkapitányság járművezetés ittas állapotban vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást egy 28 éves vajai lakos ellen. A férfi 2021. január 20-án személygépkocsival közlekedett Nyírmadán, amikor a rendőrök közúti ellenőrzéskor leállították, és vele szemben alkoholszondát alkalmaztak, amely pozitív értéket jelzett, ezért őt további mintavételre előállították. A beszerzett igazságügyi vegyészszakértői vélemény alapján a járművezető szervezetében bűncselekményi értékhatárt meghaladó etilalkohol-koncentráció volt. A rendőrök a férfit 2021. március 1-jén gyanúsítottként hallgatták ki, a vallomásában elismerte, hogy a vezetés megkezdése előtt szeszes italt fogyasztott.

A nyomozás vizsgálati szakaszában a Vásárosnaményi Rendőrkapitányság a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és az iratokat átadta az ügyészségnek. Az ittas járművezetés vétsége alapeset büntetési tétele 2 évig terjedő szabadságvesztés. Éppen ezért nem érdemes kockáztatni, mert ez arra az esetre vonatkozik, ha személyi sérülést nem okozott az ittas járművezető – olvasható a police.hu portálon.

k.z.t./fotó: police.hu