2,2 milliárd fiatal számára elérhetetlen

Immáron 32 éves az internet, digitális oktatásról beszélünk, miközben vannak helyei az országnak, ahol, se hálózat, se csatlakozási lehetőség, sem megfelelő számú eszköz nem áll a felhasználók rendelkezésére. Hiába írunk 2021-et, a digitális szakadékok a világ legtöbb helyén cseppet sem csökkentek. 

Tim Berners-Lee, a világháló atyja szerint a digitális szakadék fogalma 2021-re sem szűnt meg létezni, és még mindig sok olyan ember van a világon, aki nem tud hozzáférni az internethez. A szakember szerint az internetre való csatlakozásnak alapvető jognak kellene lennie! Ez pedig óriási probléma, amely szerinte a fiatalokat érinti a legsúlyosabban: „azzal, hogy az ötlettel teli állampolgárok nem tudnak rácsatlakozni a hálóra, nem tudják bemutatni és megvalósítani elképzeléseiket, amelyek akár az egész emberiséget szolgálhatnák.”

Berners-Lee szerint széles körben tapasztalható probléma, hogy komplett társadalmak maradnak ki az internet-használat lehetőségéből. A helyzetet szerinte a koronavírus-járvány is súlyosbítja, hiszen a világ legtöbb részén most online tanulnak a gyerekek. De ahol nincs lehetőség a hálóra való csatlakozásra, ott értelemszerűen tanóra sincs!

„Az UNICEF adatai szerint a 25 éven aluliaknál csak a felső harmad rendelkezik otthoni internet-kapcsolattal, így mintegy 2,2 milliárd fiatal az online tanuláshoz nélkülözhetetlen hozzáférés nélkül marad” – fogalmaz az internet 32. születésnapja apropóján írt bejegyzésében a világháló atyja. A jelenség hátrányát az amerikai lakosság egy része is érzékeli: a Pew Research Center adatai szerint az USA vidéki területein az emberek kétharmada rendelkezik szélessávú internet-hozzáféréssel. Ez a külvárosokban élőknél 79 százalékot tesz ki – olvasható a hvg.hu tudósításában.

A HTML nyelv, a HTTP protokoll és más technológiák kifejlesztője a kormányoknak is üzent, úgy vélte, a politikai vezetőknek még több energiát kellene fordítaniuk arra, hogy az internet alapvető joggá váljon, a kapcsolódás lehetősége pedig a nehezebben elérhető helyeken is megvalósuljon. Erre Tim Berners-Lee szerint nem csak a digitális szakadékok felszámolása miatt van szükség: a szélessávú internet komoly gazdasági haszonnal kecsegtet, így végső soron nem kizárólag a felhasználó jár jól.

Cash/fotó: WEB