Hegyekben hózápor, alacsonyabban szélvihar

Amíg a kontinens nyugati, délnyugati részén akár 25 fokos, kellemes nyári idő érzékelhető, addig a középső részén már erőteljesebb légmozgás tapasztalható. Hazánk magasabb részein még a hózápor sem kizárt, fagyzugokban erőteljes mínuszok, az alacsonyabb területeken esős, széllökésekkel megjelenő kellemetlen ciklonhatás tapasztalható – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Franciaországban és az Ibériai-félszigeten anticiklon alakítja az időjárást, amely miatt arrafelé napos, száraz idő van, Dél-Spanyolországban néhol már 25 fok is előfordul. Az orosz-finn határvidéken ezzel szemben ciklon örvénylik, ami sokfelé okoz felhősödést és havazást.

A Balkán-félsziget felett ugyancsak ciklon helyezkedik el, arrafelé azonban eső esik, csak a hegyekben fordul elő havazás. Ezen időjárási rendszerek hátoldalán északi, északnyugati áramlással hideg levegő tört be a kontinens fölé, az Északi-tengertől az Alpokon át a Nyugat-Balkánig hideg, és többnyire száraz légtömeg alakítja az időjárást.

A Kárpát-medence nagy részének időjárására is ez lesz inkább hatással, napos időre van kilátás gomolyfelhőkkel, elszórt záporokkal, de a keleti területekre kissé visszatáncol a ciklon vastagabb felhőzete.

Várható időjárás az ország területén szerda éjfélig: míg a keleti megyékben az időszak végéig erősen felhős vagy borult lesz az ég, és eső is előfordul, addig a középső országrészben és a Dunántúlon napos, gomolyfelhős időre van kilátás, elszórt záporokkal, a hegyekben hózáporokkal. Egy-egy zivatar kialakulása sem kizárt. Éjszakára az ország nagy részén csökken a felhőzet, és csak elvétve lehet csapadék. Szerdán annyi változás lesz, hogy az összefüggő felhőzet határvonala lassan nyugat felé tolódik. Az északnyugati, északi szelet erős, a Dunántúlon és a Zemplén környezetében viharos lökések kísérik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2, +4 fok között alakul, de a szélcsendes északi völgyekben ennél pár fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 6 és 11 fok között valószínű – adja közre az MTI.

Forrás: MTI