Közúti veszélyeztetés, jogosítvány bevonás

A Budapesti Autósok Közössége megosztotta egy ismeretlen ezüstszínű Hyundai Accent 2021. február 28-án délelőtt Pesti úti közlekedési manővereit rögzítő felvételét. Ma a Budapesti Rendőr-főkapitányság Információs Portálja közölte: azonosították a felvételen látható gépjárművet és vezetőjét, ellene közúti veszélyeztetés miatt eljárást indították, a vezetői engedélyét bevonták.

Íme, üdvözítő példája annak, amikor egy civil kezdeményezés, és a hatóság össze tud fogni azonos cél érdekében és egymás törekvéseit képesek erősíteni.

A bpiautosok.hu oldalán 2021. február 28-án jelent meg a látható kisfilm, melyet a felvétel készítője ekképpen kommentált:

„Kb. 2 órával ezelőtt a Budapest XVII. kerületben a Pesti út – Zrínyi utca kereszteződésben a Zrínyi utcából a piros lámpán áthajtva az előttem haladó autó elé kifordult az XY forgalmi rendszámú ezüstszínű Hyundai Accent, majd a Pesti úton haladva folyamatosan ijesztgette a szembe haladókat (köztük egy BKV buszt is) a sávjukba áthúzással. A videót ekkor indítottam be. A Kisvárda utcánál áttért a menetirány szerinti baloldalra, és a szemből érkező autóval csak centiken múlott, hogy nem ütköztek frontálisan. A Tápióbicske utcába lefordulása előtt még egy szembejövő autót beijesztett, majd Tápióbicske – Agyagos utca kereszteződésénél a kéziféket berántva majdnem elsodorta az útpadkán közlekedőket”.

A felvétel azt is bizonyítja, amennyiben a veszélyeztetett gépjárművek vezetői nem lettek volna együttműködőek, elnézőek a közlekedés szabályait semmibe vevő autóssal szemben – nem mondanak le jogos elsőbbségükről – akár személyi sérüléses baleset is bekövetkezhetett volna. Szerencsére nem ez történt.

Úgy tűnik a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) rendőrei is rendszeresen nézik a portál felvételeit, mert a mai napon a BRFK Információs Portál Facebook oldalán közölte: a filmen látható gépjárművet és vezetőjét azonosították, ellene közúti veszélyeztetés miatt eljárást indítottak és a vezetői engedélyét bevonták.

Azt hiszem, az ilyen példaértékű együttműködés vezethet oda, hogy a közlekedési morál javul a hazai utakon is. Köszönet érte!

k.z.t./fotó: bpiautosok.hu