Szabálytalan rakományok, hiányos okmányok

 A rendőrök 2021. február 8-14. között megtartott nemzetközi közlekedésbiztonsági akció során 2812 nehéz tehergépkocsit és 181 autóbuszt ellenőriztek Magyarországon. A ROADPOL kontroll során számos szabálysértésre világítottak rá a járőrök – látható a police.hu oldalán.

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) Truck & Bus európai szintű ellenőrzés keretében elsősorban a vezetési- és pihenőidőt, valamint a veszélyes áruk szállításával összefüggő szabályok megtartását vizsgálták. A rendőrök 2021. február 8. és február 14. között az ellenőrzött járművek esetében 802 alkalommal állapítottak meg jogsértést.

Azonnali közlekedési korlátozást 17 nehéz tehergépkocsi esetében kellett elrendelni. Ebben a jármű-kategóriában vezetési- és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 95, a jármű-, illetve rakománybiztonsággal kapcsolatban 112, míg az okmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt 66 alkalommal kellett intézkedni. A tehergépkocsi-vezetők ellenőrzése során három esetben merült fel alkoholfogyasztás gyanúja, 73 alkalommal a jármű vezetője, illetve utasa nem használta a biztonsági övet, illetve 159 jármű vezetője túllépte a megengedett legnagyobb sebességet.

Az autóbuszok ellenőrzésekor hét jármű vezetője nem tartotta be a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó szabályt. A vezetési- és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 10 esetben, jármű-, illetve rakománybiztonsággal kapcsolatban két alkalommal, az okmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt öt esetben kellett intézkedniük a rendőröknek.

A nemzetközi akció ugyan véget ért, de az ellenőrzésre jogosult hatóságok a jövőben is folytatják a nehézgépjárművekre és buszokra vonatkozó előírások betartásának kontrollját – olvasható az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közleményében.

k.z.t./fotó: ORFK