Újra gyártják a DeLorean DMC 12-t.

Egy autó, egy film, amit ha bárki is csak egyszer látott, nem feledi.

A DeLorean sohasem készült tömeggyártásban, így a napjainkban még meglévő változatok igazán kuriózumnak számítanak. Az autó eredetileg csak robbanó motorral üzemelt, ám megépítették a villanymotoros változatát. A YouTube-on látható filmben már az elektromos változat bizonyítja: nem csupán roppant gyors, de driftelni is lehet vele.

Majdnem negyven év után felcsillant a remény, hogy minden idők egyik leghíresebb, legkultikusabb autója ismét gyártásba kerülhet. Habár a DeLorean Motor Company egy meglehetősen rövid, de annál emlékezetesebb autógyártó pályafutás után csődbe ment, a legenda nem merült feledésbe, hiszen egy texasi cég ugyanazon a néven továbbvitte az örökséget, és évek óta szándéka az eredeti márka egyetlen sorozatgyártású modelljének, a DeLorean DMC 12-nek az újbóli piacra dobása. Ebben ez idáig az NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) akadályozta meg, melynek a 25 évnél idősebb autómodellek replikáinak gyártására vonatkozó szabályozása nem tette lehetővé a DeLorean újraélesztését, ám a gyártó által közzétett bejegyzés szerint ez most megváltozott.

A helyzetet bonyolítja azonban, hogy a közelmúltban számos beszállító-partner tönkrement a járvány következtében, ráadásul a közlekedési szektor technológiai változásai is felborították a terveket, ugyanis a kiválasztott belsőégésű motor 2022 után már nem fog megfelelni a környezetvédelmi előírásoknak. Így még ha most rögtön el is tudná kezdeni a gyártást a DMC, a motornak akkor sem lenne hosszú élete a piacon. A megoldás valószínűleg az lesz, hogy a Vissza a jövőbe című filmtrilógia időgépe a valóságban is megkavarja majd az idősávokat, és a klasszikus külső alá modern villanymotor kerül. A döntés nem végleges, de az elektromos autók népszerűségének robbanásszerű növekedése miatt ezt tartja a helyes útnak a vállalat – olvasható a hírügynökségi jelentésben.

Egyelőre nem tudni, mikor lesz kapható villanyautóként a sirályszárnyas ikon, de nem érdemes tömegtermelést várni, a DMC 12 inkább csak az igazi fanatikusokat teszi majd boldoggá.

 

Cash/fotó: YouTube