Őrizetben a rabló testvérpár

Szombat este a P. testvérek úgy gondolták, pénzt szereznek, bármi áron. Ennek legegyszerűbb módját abban látták, ha kirabolnak egy taxist. Az elképzelést tettek követték: este tíz óra előtt pár perccel kocsit hívtak Mosonmagyaróváron a Manninger lakótelepre. Előbb változó címeket bemondva utaztatták a sofőrt, majd tárcáját erőszakkal elvéve, a helyszínről elmenekültek.

A rendőrségre egy mosonmagyaróvári taxis tett bejelentést 2021. január 23-án, 21 óra 56 perckor arról, hogy az egyik kollégáját két ismeretlen bántalmazta, és elvették a pénzét – tudtuk meg Tóth Gabriella rendőr alezredestől.

A nyomozók a helyszíni szemlén minden adatot rögzítettek

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője magazinunknak elmondta: – A helyszínen a sértett 55 éves férfi felidézte, a Manninger lakótelephez hívták fuvarba, ahol egy férfi és egy női utast vett fel, akik megmondták ugyan, hogy hova szeretnének eljutni, azonban menet közben mindig megváltoztatták a célállomást.

Minden rögzített nyom a bizonyítást segíti

A taxis egy idő után megunta, hogy utasai útközben állandóan új címre váltanak, ezért megállt, és közölte, ha nem mondják meg pontosan hova vigye őket, akkor nem mennek tovább. A férfi utas erre kiszállt, a vezető oldali ajtóhoz lépett, egy hirtelen mozdulattal kinyitotta azt, majd az oldalsó rekeszből kivette a sofőr pénztárcáját, valamint elvette a mobiltelefonját, amit kidobott az úttestre – így folytatta a szóvivő: – A járművezető ezt megelégelve, megpróbálta visszavenni a tárcáját, dulakodni kezdtek. Ezt látva a nő is kiugrott az autóból, és társa segítségére sietett. Hátulról lefogta a taxist, több helyen megkarmolta az arcát, majd mindkét támadó elfutott – ismerhettük meg a rablás részleteit.

A támadást követően kollégája segítségére siető taxis értesítette a rendőröket, akik pár percen belül a megjelentek a helyszínen. Meghallgatták a taxist és beindult a forró nyomon üldözés. A bűnügyi technikus számos szagmintát, biológiai anyagmaradványt rögzített a kocsiban. Mindezeket a későbbi azonosítás és bizonyítás érdekében.

Szagminták és anyagmaradványok. Alapos munkát végeztek a helyszínelők

A rendőrök adatgyűjtést végeztek azon a helyszínen, ahol a sértett felvette a két utast, és rövid időn belül sikerült azonosítaniuk a feltételezett elkövetőket, a 29 éves P. Attila Zoltánt, valamint testvérét a 25 éves P. Ágnes Enikőt. Mint kiderült, a testvérpár nem volt ismeretlen a nyomozók előtt, akik azt is tudták, hol keressék őket. A hajnali órákban mindkettőjüket elfogták, majd a Mosonmagyaróvári Rendőr-kapitányságra történt előállításukat követően – őrizetbe vételük mellett – rablás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatták ki a párost – tudtuk meg az alezredestől.

Nem éri meg taxist kirabolni. Egyrészt a köztudatban még él az a téves képzet, miszerint a fuvarozók tele vannak pénzzel, ami egyébként sem igaz, nemhogy a pandémia idején. Másrészt a törvény a rablást különösen súlyos bűncselekmények közé sorolja, így a várható büntetési tétele is alap esetben egytől, három év. Minősített esetben – mint esetünkben is – háromtól, öt évig terjedő szabadságvesztésre számíthat a testvérpár.

 

k.z.t./fotó: police.hu