Amióta Nico Rosberg csatlakozott az Extreme E-hez, a világ legvadregényesebb tájain zajló elektromos SUV-k versenyéhez,

mindenki azt találgatja, hogy vajon mindez a közte és Lewis Hamilton között fennálló híres rivalizálásnak a folytatása-e. A sztárpilóták saját csapatokat alakítottak, a Rosberg Xtreme Racing-et illetve a Hamilton X44-et, amelyeknek különféle kihívásokkal kell majd szembenézniük a rangos verseny első helyéért folytatott harc során.

Köztudott, hogy a két pilóta között azóta áll fenn a rivalizálás és a versengés, amióta 2013 és 2016 között mindketten a Mercedes csapat színeiben versenyeztek a Forma 1-ben. Csapattársként Hamilton és Rosberg 54 versenyt nyert meg a lehetséges 78-ból a négy szezon alatt. A brit pilóta 32-szer diadalmaskodott és 55-ször állhatott a pódiumon, továbbá ezen idő alatt 42-szer végzett Rosberg előtt, aki 22-szer nyert, 50-szer végzett a dobogón, és 36-szor ment jobb időt, mint Hamilton. Eközben Hamilton kétszer, Rosberg pedig egyszer nyerte meg a Forma 1-es világbajnoki címet.

„A leginkább figyelemre méltó dolog ezzel a szériával kapcsolatban nem a versenyzés, hanem az üzenet, amit a teljes projekt közvetíteni szeretne. Mindannyiunkban megvan a képesség arra, hogy változást tudjunk elérni, és számomra nagyon sokat jelent, hogy a versenyzés iránti szeretetemet a bolygó iránti szeretetemmel ötvözve használhatom fel annak érdekében, hogy pozitív hatást érjünk el. A Forma 1-es célkitűzéseim és a Mercedes iránti kötelezettségeim nem teszik lehetővé, hogy ezeken a varázslatos helyszíneken magam is versenyezzek, azonban támogatni és tanácsaimmal segíteni fogom a csapatomat. Izgatottsággal tölt el ez a megszokottól eltérő szerep, amit be fogok tölteni ebben az új versenysorozatban, amely egy fenntartható és egyenlő világ jövőképét próbálja megvalósítani” – nyilatkozta Lewis Hamilton.

Amióta visszavonult a Forma 1-ből, Nico Rosberg az elektromos autóversenyzés, vagyis a Formula E egyik befektetője lett, és azóta rendkívül elkötelezetté vált a környezetbarát és fenntartható technológiák iránt.

„Az Extreme E egy hihetetlen lehetőség arra, hogy cselekvésre késztessen az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, amely napjaink egyik legnagyobb bolygónkat érő fenyegetése. Amióta visszavonultam a Forma 1-ből, karrieremet a fenntartható technológiáknak szentelem, ezért nagy elégedettséggel tölt el, hogy összevonhatom a versenyzés iránti szenvedélyemet azzal, ami mellett ki szeretnék állni” – mondta Rosberg.

A Hamilton és a Rosberg nevével fémjelzett istállóknak, illetve a többi csapatnak is lehetősége nyílik egy teljesen új, kifejezetten erre a versenyre tervezett elektromos SUV modell vezetésére. A 440 cm hosszú, 230 cm széles és 186 cm magas Extreme E versenyautó első látásra nem is tűnik annyira különbözőnek egy hagyományos SUV-tól, és még a 300 cm-es tengelytávolsága is teljesen normálisnak hangzik. A hasonlóságok az ODYSSEY 21 544 lóerős csúcsteljesítményénél érnek véget, aminek köszönhetően egy igazán erőtejes autóról beszélhetünk, főleg, ha azt is tudjuk, hogy a mérlegen mindössze 1650 kg-ot nyom. Így hát a lenyűgöző gyorsulási adatok nem meglepőek: két elektromos motorjával az Extreme E versenyautója a 100 km/h-t nulláról mindössze 4,5 másodperc alatt éri el. És ez a mega-SUV az 55 fokos emelkedőket is probléma nélkül veszi az útja során.

A járművek egy további különlegessége a kifejezetten erre a célra létrehozott Continental gumiabroncs. Ennek fejlesztése során az első lépés számos bevált, nagy teljesítményű termék teljesítménybeli korlátainak és rugalmasságának tanulmányozása volt, majd a fejlesztők arra jutottak, hogy a Continental CrossContact LX-et fogják referenciapontként használni a fejlesztés következő szakaszai során. A végeredmény az eddig gyártott abroncsok egyik legkeményebbike, a CrossContact Extreme E lett. Az abroncs átmérője 37 colos, 12,5 colos a szélessége, és 17 colos kerékhez passzol. A futófelület mintázatát arra optimalizálták, hogy bármilyen terepen a lehető legjobb teljesítmény nyújtsa, emellett pedig bordák és árkok ideális kombinációját tartalmazza, hogy a lehető legjobb kapaszkodóképességgel szolgáljon az összes típusú talajon. A futófelület blokkjait extra elemekkel erősítették meg, valamint kavicshárító funkcióval is rendelkeznek, ami kilöki a futófelületbe szoruló köveket.

A szezon az al-ulai oázisnál kezdődik meg Szaúd-Arábiában (március 20-21.), aztán a varázslatos Lac Rose-nál, a Szenegál kellős közepén található rózsaszínű tónál folytatódik (május 29-30.), majd Grönland és a Kangerlussusaq, azaz a „nagy fjord” következik (augusztus 28-29.).  A brazíliai Para a következő versenyhelyszín (október 23-24.), a zárófutamnak pedig Argentína, mégpedig a Dél-amerikai kontinens csúcsa, a patagóniai síkság fog helyet adni (december 11 és 12.).

 

Forrás: Continental Hungaria