Legalább a kényelmi díjat spóroljuk meg

 Sok sofőr nincs tisztában a fizetős útszakaszok jogosulatlan használata után járó büntetésekkel, derült ki az OTP Mobil legújabb reprezentatív kutatásából. Év elején indul igazán a matricavásárlási hajrá, amelyben úgy tűnik, egyre többen nyitnak az online megoldások felé, amivel legalább a kényelmi díjat meglehet spórolni.

A kutatásból kiderült, a magyar sofőrök közel fele bizonytalan vagy egyáltalán nem is rendelkezik információval a jogosulatlan úthasználat következtében kiszabható büntetésekről. A megkérdezettek egyharmada bevallása szerint nem tudja, mekkora büntetés jár a kihágásért, 45 százaléka pedig azt sem, hogy hogyan pótolhatja a matricát. Pedig idén már a pótdíjfizetés helyett alapáron, utólag is megvásárolható az éves országos matrica.

A kutatásban résztvevők 31 százaléka tudta, hogy körülbelül 15 ezer Ft a kiszabható alapbüntetés személygépkocsik esetében, amennyiben matrica nélkül közlekedik autópályán, ez az összeg pontosan 15 460 Ft. Kétötödük egyáltalán nem tudta, 24 százalék pedig 30 ezernek tippelte az alapbüntetést.

A pótdíjat 60 napon belül kell befizetni, ezt a megkérdezettek 3 százaléka tudta, egyharmaduk úgy gondolta, hogy 15 napjuk van erre, kétötödük pedig nem tudott válaszolni a kérdésre, holott a 60. nap után 61 820 forintra nő a bírság mértéke. Az emelt pótdíj fogalmával pedig a válaszadók több mint a fele nem volt tisztában.

Évente legalább egyszer 13 százalék, havi rendszerességgel pedig 14 százalék használ fizetős útszakaszokat, míg a sofőrök 38 százaléka nyilatkozta azt, hogy csak akkor hajt autópályára, ha nincs más lehetősége. A döntésre akár a vírushelyzet is hatással lehet, hiszen valószínűleg kevesebben vállalkoznak hosszabb utakra. A megkérdezettek közül a legtöbben 10 napos matricát vesznek (40 százalék), 30 százalékuk éves megyeit, míg 13 százalékuk éves országos matricát vásárol.

Annak ellenére, hogy már az óév végén lehetőség nyílik az autópálya-matricák megvásárlására, mégis sok esetben ez az év elejére tolódik. Sokan továbbra is a benzinkutakat részesítik előnyben, 16 százalék viszont már applikációban vásárolja matricáját, az SMS-es opció bizonyult a legkevésbé népszerűnek, 5 százalék választja ezt a megoldást.

A járványhelyzetre való tekintettel a válaszadók körülbelül kétharmada változtatna szokásain a közeljövőben és megfontolná az elektronikus vásárlást. A különböző megoldások közül az appos vásárlás mellett döntenének a legtöbben (23 százalék), ezt támasztják alá a Simple vásárlások is – derül ki a kutatásból.

Mint azt korábban már megírtuk, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) honlapján található www.ematrica.nemzetiutdij.hu mobiltelefonra készített program segítségével, plusz díj nélkül vásárolhatók meg a matricák. Az OTP Simple applikációjával ugyancsak kényelmi díj nélkül, pusztán a tényleges útdíj árat kell kifizetni. Utóbbit azért érdemes igénybe venni, mert számos egyéb más pénzügyi szolgáltatás (közüzemi számlák, telekommunikációs szolgáltatások, posta csekk befizetése) intézhető a segítségével otthonról, kényelmesen, plusz költségek nélkül. Sok kicsi, sokra megy! Nem is szólva arról, hogy nem kell sorban állni, várakozni, csupán néhány gombot megnyomni a telefonunkon.

 

k.z.t./fotó: OTP Simple