A kézi számlák feltöltése a NAV felületre 2020. július 1. óta kötelező. Januártól annyiban változott a rendszer, hogy ezentúl nem csak az adószámos számlákról kell adatot szolgáltatni,  hanem a magánszemélynek és külföldinek adott bizonylatokról is tudni akar az adóhatóság. Ennek okán apróbb változások történtek az onlineszamla.nav.gov.hu felületen.

Belépés után bejelöljük, hogy egyszerűsített, kézi számla, forint alapú – eddig változatlan. A vevő adatainak feltöltése előtt a vevő státuszára kérdez rá a program. Bár enélkül tovább tudunk haladni, mégsem javaslom, hogy kihagyjuk azt a menüpontot, mert majd a végén hibát fog jelezni. A vevő státusza háromféle lehet:

  • Belföldi áfa alany – ezt eddig is fel kellett tölteni
  • Nem áfa alany, belföldi vagy külföldi természetes személy
  • Egyéb

Az egyéb rovatban a belföldi nem áfa alany, nem természetes személy, továbbá a külföldi áfa alany, vagy nem áfa alany, nem természetes személy ügyfeleket kell feltüntetni. Ha gondot okoz a választás, tartsuk magunkat néhány egyszerű szabályhoz:

Belföldi áfa alany az, akinek magyar adószáma van, legyen az cég, egyéni vállalkozó vagy egyéb szervezet. Nem áfa alany természetes személy az adószám nélküli „magánember”, aki például azért kér számlát, mert biztosítási, bírósági eljárásban azt kifizetik neki. Az egyéb pedig minden más, például külföldi cég, amelyik majd a saját országában számolja el a bizonylatot.

Miután kiválasztottuk a vevő státuszát, ismét az ismerős felületen haladunk tovább. Azonban az új tétel hozzáadása után az eddigiektől eltérően egy felugró ablak jelenik meg. Itt kell kitöltenünk a szolgáltatás megnevezését (taxi szolgáltatás, taxifuvar, vagy egyszerűen csak taxi), majd a „mennyiségi egység meghatározható-e” kapcsolót kapcsoljuk ki.

Az áfa tartalom százalékos jelölése sort hagyjuk ki (eddig ide 0%-ot írtunk, de most nem lehet), hanem az adómentesség jelölése sort nyissuk le, és válasszuk az „alanyi adómentes” szöveget. Ezután következik az „adómentesség leírása” sor. Erről még senki nem tudta megmondani, hogy mit jelent, vagy, hogy mit kell ide írni, a tájékoztatóban nincs róla szó, az adóhatóságnál feltett kérdésemre azt ígérték, hogy visszahívnak. Nem hívtak…

Mindenesetre bármit írunk ide, azt elfogadja a program. Én az „alanyi” szót, vagy az „AM” jelet írom. Ezt majd még egy sorban meg kell ismételni (ha valakinek információja van arról, hogy ennek a sornak mi az értelme és mit kell ide írni, kérem jelezze).

A kitöltés a továbbiakban már a szokásos, még kétszer be kell írni a bruttó összeget, és a feltöltésre kattintani. Probléma esetén az ellenőrzés gomb segít, pirossal jelöli, hogy hol hibáztunk.

Fentiek értelemszerűen csak az alanyi áfa-mentes taxis vállalkozókra vonatkoznak.

oli