Vélhető, hogy ezúttal is, mint minden évben jó néhány vállalkozó elmulasztotta időben beadni bevallásait, befizetni befizetendőit. A következmények változatosak.

 

Bevallások

Katások bevallásának határideje február 25-e volt, aki erről megfeledkezett, az már régen megkapta a felszólítást a pótlásra. Átalányadósok személyi jövedelemadó bevallásra kötelezettek (nyugdíjasok is!), ennek határideje május 21-e volt. A helyi iparűzési adóról pedig május 31.-ig kellett bevallást benyújtani, ám nem mindenkinek!

Akik a 2022-es iparűzési adó bevallásukon jelezték, hogy 2023-ra ún. „tételes-sávos” adózást választanak, számukra a helyi önkormányzat automatikusan előírta az 50 ezer forintos adót.

Az adóbevallások elmulasztása esetén az első teendő természetesen a mielőbbi pótlás szükségessége. Semmi külön jelölést nem kell tenni a bevallási íven, csak pótlólag beküldeni. A NAV-nak benyújtandó adóbevallások tekintetében elég toleráns a hatóság; tényleges bírságot csak harmadik hiábavaló felszólítás esetén szabnak ki. Ugyanakkor az elkésett bevallásokon már nem tudunk jelölni adózási módszer változást (például tételesről átalányadóra, vagy fordítva), és nem nyilatkozhatunk adónk 1 százalékáról sem.

 

Az iparűzési adóbevallás késedelmes benyújtásakor már szigorúbb szankcióval nézünk szembe, ugyanis kizárólag az általános módszer szerint tölthetjük azt ki, és az adóévre sem választhatunk kedvezőbb eljárást. Magasabb bevétel esetén akár százezres is lehet a többlet-adófizetési kötelezettség. Fontos, hogy a vállalkozás szüneteltetése esetén évközi bevallást is kell küldeni 30 napon belül!

Befizetések

Az adóhatóság nyilvántartása ma már szinte tökéletesen naprakész. Ebből eredhet, hogy akár egy-két napi késedelem után már kaphatjuk ügyfélkapunkra a „végrehajtás, hátralékkezelés” című riasztó üzenetet. Érdemes a befizetést mielőbb elintézni, vagy legalább a saját elhatározásból történő részletfizetést megkezdeni. Nagyobb tétel esetén (egymillió forintig) érdemes a kamatmentes automatikus részletfizetés lehetőségével élni, ezt kérelmezni kell.

 

Mind az országos, mind a helyi adóhátralékok tekintetében ma már napi késedelmi kamatozást alkalmaz a hatóság. Nem elhanyagolható összeg ez, hiszen a késedelmi pótlék mértéke 15,75 százalék. Százezer forintos tartozásnál például (ami mondjuk két havi katának felel meg), a kamat mértéke közel 50 forint naponta. Nem tűnik soknak, de például a drosztengedély megújításához szükséges iparűzési adóigazolás megszerzését már akár néhány száz forint tartozás is megakadályozhatja.

 

Adószámláink állásáról naprakész információkat kaphatunk a NAV ügyfélportál, ill. az Önkormányzati Hivatali Portál megfelelő felületein ügyfélkapus belépést követően.

 

-oli-