Az adóhatóság immár 2016 óta minden évben készít egy adóbevallás-tervezetet az adózóknak. Ezt a tervezetet lehet átnézés után jóváhagyni, esetleg módosítani, kiegészíteni. Egyéni vállalkozók bevétele, jövedelme nem szerepel rajta, nekik mindenképpen a vállalkozási rész kitöltésével kell a bevallást kiegészíteni!

 

Az adóhatóság által készített tervezetben minden olyan jövedelem szerepel (a levont adóelőleggel együtt), ami ún. „kifizetőtől” származik, például munkabér, egészségbiztosító (táppénz), nyugdíj-és egészségpénztár, stb., tartalmazza továbbá az igénybevehető kedvezmények egy részét, például egészség- nyugdíjpénztári adójóváírás lehetősége. A személyi- és családi kedvezményeket azonban már nekünk kell feltüntetnünk, az nem automatikus!

 

A tervezetet az eszja.nav.gov.hu címen érhetjük el. Először e már ismert bejelentkezési oldal tűnik fel, ahol ügyfélkapus felhasználónevünk és jelszavunk beírása után nyílik meg a dokumentum. Válasszuk először az „átnézem” lapot. Ennek a tetején lévő információs sávban szerepel, ha befizetendő, vagy visszaigényelhető adó keletkezett. Érdemes azonban részletesen átvizsgálni a tervezetet, ehhez a jobb alsó sarokban lévő három pontra kell kattintanunk és a teljes nézet sort választani. (Itt jegyezem meg, hogy a leírás laptopon, vagy számítógépen lévő elérési utat mutatja; mobiltelefonon nyilván valamennyire más az eljárás) A teljes nézetben láthatjuk az esetleges jövedelmeket, levont adókat, befizetett járulékokat.

Megjegyzem, nem mindenki kap ilyen tervezetet.

Katás vállalkozók, amennyiben semmilyen személyi jövedelemadó-köteles jövedelmük nem volt (pl. táppénz), nem kapnak tervezetet.

Szintén ne keressék a nyugdíj melletti egyéni vállalkozók, hiszen ők nem fizetnek járulékokat. Ez utóbbi esetben azonban a tervezet hiánya nem jelenti azt, hogy nem kell bevallást készíteniük! (Katás vállalkozók ezt már februárban megtették)

 

Visszatérve a nyomtatványhoz: amennyiben van bevallásra váró további jövedelem, akkor a módosítás, kiegészítés nevű gombra kattintva nyílik meg az erre szolgáló oldal. Bár az előző évhez képest sok javítás, egyszerűsítés történt az űrlap kinézetében, sokaknak még mindig nagyon idegen a logikája. Nincs azonban semmi baj, mert változatlanul rendelkezésre áll az Általános Nyomtatványkitöltőben a már jól ismert nyomtatvány, ami az 53 sorszámot viseli, az aktuális adóévvel, jelenleg tehát a 2353-as számot.

Érdekes, hogy a nyomtatvány letöltésekor (nav. gov. hu) az 53SZJA kódot kell keresni, de letöltés után már a 2353 szám jelenik meg a nyomtatványlistában.

A bevallás részletes kitöltésére a későbbiekben még visszatérünk.

 

-oli-