Elképesztő távolságból is képesek mérni az új traffipaxok

 

Norvégiában hamarosan bevetik az új, LaserCam 4 lézeres sebességmérőket a gyorshajtók kiszűrésére – írta a Kreszvaltozas.hu. Összesen kétszáz ilyen új eszközt vásároltak. A kamera a mérést képpel vagy videóval is dokumentálja. A műszerben használt algoritmus nagyon pontos eredményeket ad – állítja a norvég rendőrség. A kamera rögzíti a mérési helyzetet is, lényegében kizárva a téves mérések lehetőségét. Az új lézer hatótávolsága lényegesen jobb, mint a korábbi berendezéseké.

 

Maximális mérési távolsága 2,4 kilométer, 

de a teszteket követően a rendőrség 30-500 méteres mérési távolságot választott a megbízhatóság és pontosság érdekében, valamint a képkiértékelés elősegítésére. Rossz látási viszonyok között, például sötétben is tesztelték az új készülékeket.

A norvég rendőrség becslése szerint évente 24 halálos balesettel lenne náluk kevesebb, valamint kevesebben sérülnének meg súlyosan, ha mindenki betartaná a sebességkorlátozásokat.

Norvégiában február 1-től emelték a gyorshajtásért kiszabható bírságokat: a 90-es, 100-as vagy 110-es zónában a legnagyobb sebességtúllépési bírság 15 850 norvég koronára (545 ezer forint) emelkedett. A kézben tartott mobiltelefonon való beszélgetésért járó büntetés 10 200 norvég koronára (350 ezer forint) nőtt.

Forrás: origo.hu Kép: illusztráció