Mobilitási támogatással segíti a Mercarius és a Porsche Hungaria az Ökumenikus Segélyszervezet országos esélyteremtő munkáját

 

 Az Ökumenikus Segélyszervezet hazai szociális segítő munkájának egyik legfontosabb célkitűzése a hosszú távú esélyteremtés, mely tevékenységben kiemelt helyen áll a gyermekek komplex készség- és képességfejlesztése, illetve a családok felzárkózásának munkaerőpiaci programokkal történő elősegítése. Jól példázza ezt a Vizsolyban létrehozott varroda is, amit mai napon Lévai Anikó jószolgálati nagykövet is meglátogatott. Az esélyteremtő programokat minél több intézményében szeretné megvalósítani a Segélyszervezet, aminek alapvető feltétele a mobilitás. Ebben nyújt hathatós segítséget a Mercarius Flottakezelő Kft. és a Porsche Hungaria Kft.

Az együttműködés részleteit május 9-én, az Ökumenikus Segélyszervezet vizsolyi Jelenlét Pontján tartott sajtótájékoztatón ismertették, ahol stratégiai együttműködés aláírásával vette kezdetét a partnerek közti mobilitási együttműködés. Ennek keretében átadták azt a 2 személyautót, melyeket a következő két évben használhat a Segélyszervezet esélyteremtő munkájának kiterjesztéséhez. A támogatás ezenfelül kiterjed a karitatív szervezet munkája során fellépő szállítási, logisztikai kapacitási problémák megoldására, illetve hirtelen előállt krízishelyzet, vis maior (pl. természeti csapás okozta válsághelyzet, háborús helyzet stb.) esetén további járművek rendelkezésre bocsátására.

A rendezvényen részt vett Lévai Anikó az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, Németh Balázs, a Porsche Hungaria Kft. ügyvezetője, Rónai-Horst László, a Mercarius Flottakezelő Kft. ügyvezetője, Dr. Szegedi Szabolcs, Vizsoly polgármestere és Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója.

Németh Balázs kifejtette: „Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy Magyarország legnagyobb autóimportőreként komoly szerepünk legyen a társadalmi felelősségvállalásban. Maximálisan elismerjük az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját, példaértékűnek tartjuk mindazon szerteágazó segítő tevékenységüket, amit határainkon innen és túl végeznek. Nagy öröm a számomra, hogy együttműködésünket még szorosabbra fűzzük, a mai naptól a Mercarius Flottakezelő Kft-vel közösen a segélyszervezet stratégiai mobilitási partnerei lehetünk”.

Rónai-Horst László elmondta, hogy a Mercarius Flottakezelőnél nagyon fontosnak tartják, hogy 100%-ban magyar tulajdonú vállalatként helyi szinten aktívan felelősséget vállaljanak a bajbajutottak és szociálisan hátrányos helyzetűek támogatásában. A Mercarius célja a stratégiai partnerséggel, hogy lehetővé tegye a Segélyszervezet számára, hogy ott és akkor tudjon segíteni, ahol éppen a legnagyobb szükségük van rá.

Lehel László köszönetmondásában kiemelte, hogy hiánypótló támogatást jelentettek már a pandémia és a háború kitörését követő időszakban is a Mercarius közreműködésének köszönhetően biztosított gépjárművek. Nagy öröm, hogy a mostani együttműködés a hazai rászorulókat segítő munka területén folytatódik.

 

Esélyteremtés – A vizsolyi Jelenlét Pontról röviden

Az Ökumenikus Segélyszervezet megalakulása óta jelen van Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, intézményrendszerén keresztül segítve a régióban élő hátrányos helyzetű családok felzárkózását. A Segélyszervezet kiemelt célkitűzése a gyermekek szegénység okozta hátrányainak leküzdése, a lemaradások kialakulásának megelőzése, valamint a családok felzárkózásának elősegítése munkaerőpiaci programokkal.

A Segélyszervezet 2018 márciusában indította el modellprogramját Magyarország egyik leghátrányosabb helyzetű régiójában, a Gönci járásban. A program célkitűzése a mélyszegénységben élő családok integrációjának előmozdítása, és a szegénység újratermelődésének mérséklése. Annak érdekében, hogy az itt élő családok felzárkózását segítse, a Segélyszervezet állandó jelenléttel, komplex szolgáltatások kialakítását valósítja meg a térségben. A vizsolyi Jelenlét Pont többek között a következő esélyteremtő támogatásokat nyújtja: gyermekek fejlesztése, a helyi közösség életminőségét javító szolgáltatások biztosítása, mosoda működtetése, krízishelyzetek kezelése (egyéni esetkezelés, tanácsadás nyújtás), foglalkozások, készség- és képességfejlesztő programok, munkaerő-piaci fejlesztés, folyamatos szakmai jelenlét, szociális munka.

A Gönci járásban található Boldogkőújfalun, Felsődobszán és Vizsolyban hivatásos varrónő vezetésével rászoruló családok asszonyai varrnak az Ökumenikus Segélyszervezetnek felajánlott használt ruhákból termékeket. A Segélyszervezet által működtetett manufaktúrákban a helyi asszonyok a szakma elsajátítása mellett értéket teremtenek s közben összetartó közösséggé válnak. Ami a műhelyekben létrejön, az nemcsak egy termék, hanem esély is, a hétköznapok terhe alól kiszakadó, a közösségben, a fejlődésben utat kereső asszonyok számára.

 

Szöveg: Ökomenikus Segélyszervezet.

Fotó: Vajda János/MTI