Soraim jeles eseményre épülnek, Katalin napot ünnepelvén, a drága mamával wellness programon kényeztettük magunkat, Siófokon

 

A Sungarden hotelben időztünk, immáron harmadik alkalommal, ebből is látszik, hogy érdemes visszajönni ide. Wellness, kiszolgálás, konyha remek, lakosztályunk pazar. Séta a csendes utcákon, s a tóparton, nézni a nyugodt vizet, etetni a vadkacsákat, mindez a pihenés része. No és a konyha, ami mindig kiváló!

Csak megemlíteném az előétel-falatkák egy részét: bébi polip fokhagymával, sonka sárgadinnyével, padlizsánkrém paradicsommal.

 

A szakács egyik remeke, s egyben nagy kedvencem, is elém került, a ropogós  csülök, sült káposztával, knédlivel!

És persze akadt grillezett lazac, marhasült és töltött borda is. Elröppent a néhány nap, s itthon is akadt teendő. Most nem is főznék, majd legközelebb, inkább másról lenne szó.

Jó szomszédom kert rendezése során a szüretből kaptam birsalmát és paprikát is, /macskapöcsűt/. A paprikát szétválogatván, a pirosa még szárad, az jó lesz a levesekbe. Ám a zöldeket üvegbe raktam savanyítani.

Nem nagy nehézség, még volt itthon indító fűszerkeverékem, amit felfőztem cukorral, ecettel, még plusz borssal, borókával. Mindezt lehűtve a paprikára öntöttem, s pár gerezd fokhagymával gazdagítva, le is zártam, hogy a kamrában érlelődjön tovább.

A birsalma kissé munkásabb, hámozni, darabolni, s némi citromos vízben tartani, nehogy bebarnuljon. Közben vizet forralunk, s cukrot adunk hozzá, kiló almánként húsz dekát. Kap még citromot, fahéjat,szegfűszeget, gyömbért, s egy nagy kanál mézet.

Ebbe a szirupba tesszük az almaszeleteket, s főzzük lassan, de csak húsz percig. Ekkor üvegekbe merjük, s jól lezárjuk, majdan a kamrában várja sorsát. Finom ez magában, vagy deszerthez, de egy jó sült mellé is igen kellemes lehet. Így is cselekedtem, de erről majd legközelebb mesélek.

Addig is jó étvágyat kívánok:

Soós István ex City-22, a fakanalas