Sokba fájhat a kihágás

 

 

Szigorúbb fellépés a szabálytalan taxizás ellen, a legmagasabb megengedett életkor rendezése. Több ponton is megérett a változtatásra a taxizás szabályozása. A Technológiai és Ipari Minisztérium javaslatára a kormány módosította az erről szóló rendeletet a szabályokat betartó taxisok és a taxival utazók érdekében – jelent meg az index.hu –n a rendelet értelmezése.

A járvány idejére felfüggesztett taxijárművek életkorára vonatkozó szabályok ez év végével lejárnak – írja Facebook-posztjában Vitézy Dávid.

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közlekedési államtitkára kifejti: a pandémia, a járműipari és energiapiaci válság a taxisok helyzetét sem könnyítette meg, a 2017. január 1. előtt nyilvántartásba vett taxijárművek maximálisan megengedett életkorát kivételesen 10-ről 13 évre emeli. A 2017 óta forgalomba helyezett, tehát a ma 6 évnél fiatalabb autók esetében marad a 10 éves szabály.

Annak is megteremtik a jogszabályi feltételeit, hogy a taxiszolgáltatók bekapcsolódhassanak a közösségi közlekedési közszolgáltatásba. A nyugat-európai példákra épülő új szabályozás megteremti a lehetőséget az iránytaxik minden félnek előnyös működtetésére, akár üzemzavarok idején a taxik bevonására a vonatpótlásba, akár tervezett csatlakozó menetrend szerinti iránytaxik megrendelésére. Ilyen szolgáltatásokat a jövőben az országos közlekedésszervező rendelhet meg, elsőre nyilván kísérleti jelleggel.

 

Régi-új kihívót kaptak a taxisok

Futótűzként terjed az autómegosztás népszerűsége és kihasználtsága.

Vitézy Dávid közölte: SZIGORÍTJÁK A TAXIS ENGEDÉLYEK KIADÁSÁT, HOGY A NEM MEGBÍZHATÓ VÁLLALKOZÁSOKAT GYORSAN KI LEHESSEN SZŰRNI A PIACRÓL.

A jövőben próbautazás nélkül is lehetővé válik a jogellenesen működő szolgáltatók, a szabálytalan taxisok büntetése. Ez azért is fontos, mert a jelenlegi szabályozás több okból is kijátszhatónak bizonyult az elmúlt években, egy idő után például már arcról felismerik a próbautasokat a jogellenesen működő taxisok. Emellett maga a szabálytalanság bizonyítása is problémát jelentett, ha a taxidroszton várakozó taxis megtagadta a próbautazást. Ez mostantól egyértelműbbé válik, az utasoknak és a hatóságoknak is több lehetőségük lesz. A büntetési tételek több százezresek is lehetnek.

Szigorítják a taxis fuvarszervezők és diszpécserszolgálatok működésének feltételeit, ezentúl maximum öt évre kaphatnak engedélyt. Emellett egyértelműen be kell majd jelenteni, hogy a vállalkozás milyen néven működteti a diszpécserszolgálatát, hogy egy panasz során világosan lehessen látni, hol történhetett a hiba, és szabálytalanság esetén ne kezdhessen ugyanazon a néven szolgáltatni mindig újabb és újabb gazdasági társaság.

Az új szabályok előkészítésébe a TIM részéről bevonták a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarát és az Országos Taxis Szövetséget is.

Forrás: index.hu