Tojásos nokedli  és ropogós tepertő

 

Könnyű, húsmentes ételt készítettem, néha ilyet is kell. Meg az időt beosztani, mert sütési idő is volt.

Tojásos nokedli készült, majdan zsírszalonnából zsírt sütöttem, s lett finom ropogós tepertő is.

Nos, nem kell sok, vagy 20 dkg. liszt, egy tojás, kissé sózva, s némi vízzel kikeverve, de nem túl keményre, inkább jó nyúlósra, s a már lobogó vízbe nokedli szaggatóval bedolgozzuk a masszát. Csak addig főzzük, míg a tészta feljön a víz tetejére, s már szűrhetjük is le.

Persze a főzővizet sóztuk!

Egy másik edénybe két kanál zsírt melegítünk, s a nokedlit azon átforgatjuk, kissé pirítjuk, majd ekkor ráöntünk négy felvert tojást, amivel összesütjük, kevergetés közepette. Kész is vagyon. Általában fejes salátát szoktak mellé kínálni, de én most formabontó módon az előző napokban készült céklából vágtam apró kockákat, s ezzel díszítettem, így is ízletes volt.

Aztán, vettem a piacon vagy két kilónyi zsírszalonnát, amit felkockáztam, úgy két centis darabokra, s kisütöttem. Kevés vizet adtam alá, meg ne égjen, és gondosan kevergettem.

Ha egy kis tejjel kezdjük sütni, akkor szép piros lesz a tepertőnk, de így is megfelelő.

Mikor már a zsír teteje gyöngyöző, akkor készen is vagyunk, leszűrhetjük a zsírt és a tepertőt külön rakjuk.  A langyos, ropogós töpörtyű friss kenyérrel, lila hagymával igazi magyaros finomság.

Persze, megvan a házi zsírunk is, jó darabig elég a konyhánkban.

Vigyázzunk vele, amíg forró, langyos állapotban öntsük zárható edénybe.

Jó munkát, jó étvágyat kívánok:

Soós István ex City-22, a fakanalas