Józsefváros fizetőssé tenné a parkolást a helyieknek is

 

A józsefvárosi önkormányzat felvetette, hogy fizetőssé kéne tenni a parkolást azoknak is, akik a kerületben laknak, hiszen „miért járna ingyen közterület annak, akinek autója van?”.

Az eddigi szabályok szerint minden józsefvárosi lakos két autót tarthatott ingyen az utcán. Az első parkolási engedélyért 2023-tól 18–30 ezer forintot is elkérhetnek majd éves szinten, a másodikért ennél is többet kéne fizetniük. Emellett mostantól lakásonként lehetne majd kikérni a két-két engedélyt, nem pedig személyenként, mint eddig. A rendelettervezetről a héten szavaz a képviselő-testület.

Az ingyenes kerületi parkolás fenntarthatatlan és igazságtalan. Akik az utcán tartják az autóikat, magáncélra használják a közterületet. Ez a közlegelők tragédiája: ha mindenki korlátlanul kihajthatja a jószágot, elfogy a legelő – nyilatkozta Rádai Dániel alpolgármester.

Az önkormányzat úgy gondolja, hogy a módosítás után csökken a kerületi parkolóhelyek kihasználtsága. Az alpolgármester hozzátette: a lakosság számára az új rendszer nem lesz meglepő, hiszen a témában fórum is indult és egy felmérés szerint a kerületiek 61 százaléka támogatja a lépést.

Rádai több forgatókönyvet is elképzelt a reakciókat illetően: szerinte lesznek, akik inkább mélygarázsba viszik majd autóikat, mások úgy dönthetnek, hogy nem tartanak inkább autót a városban.

A kerület 300 millió forint pluszbevételt vár a lépéstől – számolt be róla a 444.

Forrás: index.hu kép: illusztráció