benzinárstop

A magyar kormány meghosszabbítja a benzinárstopot – jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton a rendkívüli Kormányinfón.

 

 

 

“Amíg a szankciók hatályban vannak (Oroszország ellen – a szerk.), nem látjuk, hogy reális esély lenne arra, hogy a helyzet javuljon. Ezért erre a rendkívül helyzetre való tekintettel a benzinárstopot meghosszabbítjuk” – jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombaton tartott, rendkívüli Kormányinfón.

“Azt közgazdászokkal is egyeztetve megalapozottan mondhatjuk, hogyha az energetika területén bevezetett szankciók kivezetéséről döntene az Unió, akkor az azzal járna, hogy már másnap felére csökken a gáz és az olaj ára.” – fejtette ki a politikus.

Eredetileg október 1-ig tartott volna a dízel és a 95-ös benzin hatósági ára, aminek révén a magántulajdonban lévő személyautókba literenként 480 forintért lehet tankolni. Mindenki más piaci áron, literenként 600-800 Ft közötti összegért tankolhat.

A mostani bejelentés szerint december 31-ig marad a benzinárstop.

Újságírói felvetésre, hogy a benzinárstop okoz-e majd üzemanyaghiányt, a miniszter azt válaszolta: “Kisebb fennakadások eddig is voltak az üzemanyag-ellátásban, de általánosságban mindenki tudott tankolni, és ha azt kell mérlegre tenni, hogy 800 forintos benzin- és dízelár és akkor minden kútnál van benzin, vagy pedig időnként vannak fennakadások, viszont 480 forintért lehet tankolni, akkor nem kérdés, hogy utóbbi a jó megoldás.”

Gulyás Gergely kifejtette, úgy látják, hogy az országnak vannak tartalékai. Azt is hozzátette, nem biztos, hogy zökkenőmentesen, de ezek az intézkedések a következő három hónapban fenntarthatók.

Azt nem tudni, hogy a Mol is osztja-e ezt az álláspontot, amely egyébként a piaci ár és a hatósági ár közötti különbözet költségeit viseli és amely éppen szeptember 19-től szigorít sok partnere számára az elérhető üzemanyag mennyiségét tekintetően.

 

Forrás: Vezess.hu

 

DD.