üzemanyag

Miután a Moltól is kevesebb üzemanyagot kapnak majd, egy magánbeniznkutas attól tart, tömeges bezárások jöhetnek.

 

 

 

Reménytelen helyzetben vannak a magán benzinkutak – erről beszélt a hvg.hu-nak egy Budapest környéki benzinkút-tulajdonos.

A vállalkozó elmondta, hogy a kisbenzinkutak írásban ígéretet kaptak a kormánytól 2022. július-augusztus-szeptember hónapokra a 20 forint/liter állami támogatás kifizetésére. Augusztus közepén – miután odáig semmi sem történt ezzel kapcsolatban – a független benzinkutasok felháborodását követően a kormány ismét megígérte a kifizetést. „Ezt a kutak többsége a kifizetéssel kapcsolatban kiírt pályázat értelmezhetetlen megfogalmazása –  és az ezzel  kapcsolatos hiánypótlások elhúzódása – miatt a mai napig nem kapta meg. A pályázatot kezelő Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. elzárkózik mindenféle információ megadása elől, ezt személyesen is tapasztaltam” mondta a kúttulajdonos a hvg.hu-nak.

A helyzetet nehezíti, hogy a Mol a szerződésben lekötötthöz képest csökkenti az üzemanyag szállítási mennyiséget. Először 66 százalékot, majd 35 százalékot szállított, szeptember 19-től pedig 25 százalékra korlátozza a mennyiséget azon kutak esetében, amelyekkel márciustól szerződött. Ez 258 kutat jelent.

„Ez az intézkedés szinte teljesen ellehetetleníti a magánkutak működését” – véli nyilatkozónk. Szerinte ez erőfölénnyel visszaélés, a lépés után pedig a magán töltőállomások nagyon rövid idő alatt tönkremennek. A hatósági árak miatt az import is áll. Úgy véli a hatósági ár eltörlése hozhat megoldást, ám a kormány szombaton úgy döntött, marad az ársapka év végéig.

 

Forrás: hvg.hu

 

DD.