Előbb utóbb elkészül a Blaha

 

Már minden irányban akadálymentesen átjárható a felszínen a Rákóczi út és a Nagykörút kereszteződése. Ez annak köszönhető, hogy a BKK – a Blaha Lujza tér megújításához kapcsolódva – kialakította a harmadik új gyalogátkelőhelyet a Blaha Lujza téri csomópont Erzsébet híd felőli ágában, a Rákóczi úton.

 

A BKK a Blaha Lujza tér felújításával egy időben összesen három új gyalogátkelőt létesített a Rákóczi út és a Nagykörút kereszteződésében. Ezek közül a harmadikat – amelyik a Blaha Lujza téri csomópont Erzsébet híd felőli ágában, a Rákóczi úton vezet át – szeptember 7-én, szerdán alakította ki. A másik kettő, a csomópont Erzsébet körúti és Keleti pályaudvar felőli (Rákóczi úti) ágában március végén készült el.

Az új gyalogátkelőhelyek középszigettel épültek, és új jelzőlámpák segítik a közlekedést. A tér korszerűsítésével mind a négy ágban felszíni akadálymentes, hangjelzéssel kiegészített gyalogos-átkelőhelyet használhatnak az arra közlekedők a három új, valamint a József körúton már korábban is meglévő (a 4-es és a 6-os villamos megállójához vezető) zebrának köszönhetően. A Blaha Lujza tér megújítása során is kiemelt szerepet kap az akadálymentesítés, amelyet a taktilis burkolat lerakása, valamint a korszerű közvilágítás kialakítása is segít. Ezen az oldalon érdemes megnézni, hogyan lesz egyre akadálymentesebb Budapest.

 

Élhetőbbé tesszük Budapestet: ütemterv szerint halad a kivitelezés

Eközben egyre jobban körvonalazódik a ligetes-fás találkozóhelyként újjászülető Blaha Lujza tér alakja, és már elkezdődött a térbútorok kihelyezése is. Az aluljáróban folyamatban van a mennyezetre szerelt elöregedett, tönkrement belső vízelvezető rendszer, az úgynevezett tálcák cseréje. Jelenleg a metró főbejáratánál lévő tálcákat cserélik, emiatt a mozgólépcsőket a tér felőli oldalon lévő ki- és bejáraton lehet megközelíteni. A BKK bérlet- és jegykiadó automatái a másik, lezárt bejáratnál továbbra is elérhetők. A fővárosi közlekedésszervező kéri az arra járókat, hogy figyeljék a helyi tájékoztatókat.

A Somogyi Béla utcában javában tart a parkolók nagykockakő-burkolatának építése. Az Europeum bevásárlóközpont továbbra is zavartalanul üzemel, megközelítését a kialakított gyalogosfolyosók teszik lehetővé, a parkolóházat a Stáhly utcáról balra kanyarodva lehet elérni. A teljes kivitelezés várhatóan még az idén, a Blaha Lujza tér felújításával együtt befejeződik.

A korszerűsítéssel kapcsolatos hírek, információk és aktualitások a BKK oldalán folyamatosan nyomon követhetők. További tudnivalókat és érdekességeket az erre a célra létrehozott Gyakran Ismételt Kérdések között, ezen a linken lehet olvasni, a felújítás jelentősebb eseményeiről pedig egy idővonalon tájékoztat.

Forrás/képek: BKK