Korai érésű a szőlőm a lugason, így augusztus végén már szüretelnem kell. Mivel három féle a szőlő, így egyben préselve, egy nap áztatással, általában egy könnyű asztali rozét kapok, ami megfelelő fröccsbor, s jól megy a bográcshoz, sültekhez. Meg persze kis nosztalgia is egy kisebb házi szüret.

Aztán itt a konyha. A múltkor halat, rákot emlegettem, most kagylót javaslok. Nem kell félni,  simán elkészíthető.

 

Fehérboros fekete kagyló, rákszószos spagettivel.

 

Kérésre azért sült burgonyával is készült, jó így is, úgy is.

Érdemes a tésztával kezdeni, főzzünk spagettit, tartsuk melegen. Nekem általában van fagyasztva rák alaplevem, ebből kell két deciliter.

Kevés olajon fél fej hagymát pirítok, két gerezd fokhagymával, majd ráöntöm a ráklevet. Éppen megforr, akkor máris sűrítem főzőtejszínnel. Ha kissé híg lenne, akkor egy kevés keményítővel javíthatunk rajta. Ez a mártás kerül a spagettire.

Nem baj, ha közben valaki segít krumplit sütni.

Következő lépés, olíván futtatunk egy kisebb hagymát, némi fokhagymát, majd felöntjük másfél deci száraz fehér borral, némi só, bors, citromlé, petrezselyem is kerül bele. Mire felforr, az előzőleg megmosott, tisztított kb. másfél kiló kagylót beledobjuk, lefedjük, s erős tűzön forraljuk, pároljuk néhány percig. Egyszer átkeverjük, s mikor a kagylók kinyíltak, szűrőkanállal kiszedjük, majd gyorsan tálaljuk is.

Mint a képen látható, ha körbe rakjuk, így jól mutat, a többit egy tálban az asztalra tesszük, s mindenki szed még belőle.

Még néhány szót a rákszószról.

Ha garnélát készítünk, én a fejeket, héját felfőzöm hagymával, fűszerekkel, jól kipréselem, s a kihűlt levet lefagyasztom, jól jön az ilyen alkalomkor.

Izgalmas mediterrán vacsora, ha éppen nem is utaztunk a tengerpartra, akkor is megadja az élményt.

Jó étvágyat kívánok:

Soós István ex City-22, a fakanalas