Nincs elég üzemanyag a kútjain

 

A schwechati finomító leállása és a Duna alacsony vízszintje miatt az OMV nem tud elegendő üzemanyagot behozni a saját kúthálózata ellátására, a Mol pedig nem tud többet szállítani számára – írja a hvg.hu.

Az elmúlt napokban több autós sikertelenül próbált tankolni a kúthálózat magyar egységeinél – írja a portál, amelynek a cég is elismerte, hogy nem tudnak megfelelő mennyiségű üzemanyagot szállítani.

A cég magyarázata szerint az OMV az egyetlen olyan töltőállomás-hálózat Magyarországon, amely normál körülmények között Ausztriából biztosítja üzemanyag-ellátásának nagy részét. Ám jelenleg a schwechati finomító ideiglenes leállása miatt az OMV Hungária Kft. a szabadpiacról piaci áron, vagy a Moltól tudja biztosítani az üzemanyag-ellátást.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a helyi igények kielégítése elsősorban dunai szállítással lehet megoldható. Az alacsony vízállás miatt a hajók legfeljebb félsúllyal tudnak közlekedni. A finomító újraindítását csak októberre tervezik.

A kiskutak is kevesebbet kapnak

Nem csak az OMV-nél vannak problémák: a Mol tájékoztatta a független kisbenzinkutakat, hogy a megrendelt mennyiség 50 százalékáról 35 százalékra csökkenti a kiszállított üzemanyag mennyiségét.

Kép: illusztráció, Forrás: napi.hu