Nehézségek előtt az üzemanyagellátás?

 

Ratatics Péter, a Mol hazai operatív működéséért felelős ügyvezető igazgatója az www.index.hu – nak nyilatkozott. Szerinte felül kell vizsgálni az üzemanyagárstopot, mert azzal együtt nem lehet garantálni az ellátást Magyarországon. A lapnak adott exkluzív interjúban a szakember bejelentette: a hétvégén kezdődik a Mol Dunai Finomítójának tervezett karbantartása, ahol szeptemberig nem indulhat újra a termelés. Beszélt arról is: a lakosságnak is takarékoskodnia kell a kutaknál, és sürgette a kormányt a stratégiai tárolók megnyitására. Vajon a kormány meghallja a magyar olajvállalat hangját?

Ratatics Péter az Indexnek adott exkluzív interjúban azt mondta, hogy az egyetlen hazai olajfinomítót, a Dunai Finomítót karbantartások, fejlesztések és vizsgálatok miatt épp akkor kellett leállítani, amikor az egész kontinens energiaválságban szenved, és amikor több olajfinomítót (köztük például az osztrákot és a csehet is) karbantartani kell.

A biztonságos üzemeltetés miatt halaszthatatlan a finomító leállítása és karbantartása” – indokolta a lépést a vezető. Ratatics Péter ezután tért ki arra, hogy a hiányzó üzemanyag-mennyiség egy részét a pozsonyi finomítóból pótolják majd – amely nemrég indult újra teljes kapacitással –, de ezzel sem tudják fedezni teljesen a hiányt. Nem várt nehézség, hogy a Duna alacsony vízállása miatt az uszályokat kevésbé lehet feltölteni és a hőség miatt a vasúti szállítás is kisebb kapacitással megy, emellett a hazai árszabályozás is szűkíti az importlehetőségeket. Egyszerűen nem éri meg behozni külföldről a terméket – mondta el a hazai olajvállalat ügyvezető igazgatója.

A Mol ügyvezetője szerint emiatt felül kell vizsgálni az árstop lépését, és meg kell nyitni a kormány stratégiai készleteit a piaci szereplők előtt is.

Az interjúban a szakember azt mondta, hogy minél inkább közelít a kereslet a normális szinthez, annál több üzemanyagot tudnak adni a vásárlóiknak. A Mol továbbra is mindenkivel szerződést köt a nagykereskedelemben, és igyekeznek  mindenkit ellátni, de nem kizárt, hogy augusztusban a korábban megszokotthoz képest kevesebb terméket szállítanak a partnereiknek.

A Mol-töltőállomásokon alkalmazott 50 literes tankolási korlát mellett is lehetnek egyes kutakon átmeneti leürülések – mondta Ratatics Péter. Hozzátette: mindenkitől azt kérik, hogy csak annyit tankoljon, amennyire szüksége van, mert csak így biztosítható a szükséges mennyiség mindenki számára. A pánikvásárlás és a fölösleges spájzolás csak rontana a helyzeten – tette hozzá.

Forrás: index.hu kép: illusztráció