Volánbusz: buszsávot alakítottak ki az M3-as fővárosra bevezető szakaszán

 

A közösségi közlekedés versenyképességének növelése érdekében a Magyar Közút buszsávot alakított ki az M3-as autópálya legleterheltebb fővárosi bevezető szakaszán – tájékoztatta a Volánbusz Zrt. csütörtökön az MTI-t.

 

Ennek köszönhetően könnyebben tarthatják a menetrendet a Volánbusznak az agglomerációban közlekedő járatai és hamarabb célba érkezhetnek – tartalmazza a közlemény.
A buszsávot a Szilas pihenőnél alakították ki, ami lehetővé teszi, hogy forgalomtorlódás esetén a Volánbusz járatai meg tudják előzni az álló vagy lépésben araszoló kocsisort – tették hozzá.
A Volánbusz 400 buszjáratot közlekedtet naponta a budapesti agglomeráció csaknem 400 ezres északkeleti térségből. Az M3-as érintett szakaszán egy átlagos munkanapon több ezren veszik igénybe a közlekedési vállalat szolgáltatásait. A csúcsidőszakokban tapasztalható torlódások, dugók eddig a buszjáratok közel negyedét érintették.
Emlékeztettek arra, hogy a buszsávok már bizonyították létjogosultságukat az M1-es és az M7-es sztráda bevezető szakaszán, ahol az autóbuszos közösségi közlekedés járművei a sávok kialakítását megelőzően, csak számottevő késéssel tudtak csak közlekedni.
A buszsávok megvalósítása nyomán, mostantól az ingázók sokkal gyorsabban juthatnak be például a munkahelyükre. Az átalakítások célja, hogy még többen tegyék le az autót, és szálljanak át buszra vagy vonatra – áll a Volánbusz közleményében.

MTI, kép: illusztráció Google