Kihasználtam pár szabad órát, s a nyugdíjas kor előnyeit, délelőttön útra keltem, s villamosoztam egy hosszabb szakaszon, így nézve meg a város forgalmát. Az egyes  villamos vonalán végigmentem Óbudától Újbudáig, s vissza.

A villamosról lehet bámészkodni, a vezetőülésből kevesebb látszik

Nem volt zsúfoltság délelőtt, de a város autós forgalma elég dugós volt, miként ez más nagyvárosokban is hasonló. Aztán még metró, busz, oszt itthon is voltam, tehát, konyha.

Marokkói vöröslencse krémleves

Készítettem egy marokkói vöröslencse krémlevest, aminek több összetevője van, de nem bonyolult.

Négy főre 25 dkg. vöröslencse elegendő.

Kevés olíván párolunk egy fél fej hagymát, két gerezd fokhagymát, egy aprított paradicsomot, illetve némi kápia paprikát. Erre adjuk a lencsét, majd felöntjük alaplével, ha nincs, akkor víz és egy leveskocka is jó.

Most következnek a fűszerek, úgy mint: gyömbér, római kömény, kurkuma, fahéj, bors, koriander, chili, petrezselyem, citromlé, só. Így elkeverve főzzük mintegy húsz percet, majd botmixerrel pépesítjük, s tálalható is. Díszítettem némi joghurttal, citrommal.

Kelkáposzta főzelék, virslivel

Még gyorsan készítettem egy kelkáposzta főzeléket is. A felszeletelt káposztát és egy szeletelt burgonyát főztem sós vízben, adtam hozzá köménymagot és némi borsot is. Kevés hagymával és kicsit több fokhagymával gyenge rántást készítettem, piros paprikával, majd felengedtem a főzeléket, s készre főztem. Csinosan vágott virslit sütöttem hozzá és kész volt az ebéd.

Jó étvágyat kívánok:

 Soós István ex City-22, a fakanalas