A Nagy Testvér mindent lát és hall

 

 Az Orosz Föderáció kormánya benyújtotta az ország törvényhozásának a taxik működését szabályozó törvényjavaslatot. A tervek szerint a taxirendelési szolgáltatókat kötelezik arra, hogy adatokat szolgáltassanak az FSZB-nek, vagyis az orosz hírszerzésnek – mint arról a tervezési időszakban beszámoltunk.

 

A személytaxi-rendelési szolgáltatók kötelesek az Orosz Föderáció Szövetségi Biztonsági Szolgálatának szervei számára automatizált távoli hozzáférést biztosítani a személytaxi-rendelések fogadására, tárolására, feldolgozására és továbbítására használt információs rendszerekhez és adatbázisokhoz − közölte a dokumentum szövegét a TASZSZ hírügynökség.

A törvényjavaslat három regionális taxinyilvántartás – a taxirendelési szolgáltatások regionális nyilvántartása, a személytaxi-szolgáltatók regionális nyilvántartása és a személytaxik regionális nyilvántartása – létrehozásáról rendelkezik.

A személytaxi-szolgáltatók regionális nyilvántartása olyan információs forrás lesz, amely információkat tartalmaz a fuvarozókról, valamint a személyszállítási engedélyek felfüggesztéséről, megújításáról és visszavonásáról. A személytaxik regionális nyilvántartása a személytaxikra vonatkozó követelményeknek megfelelő járművekre vonatkozó információkat tartalmazza.

A taxirendelési szolgáltatások regionális nyilvántartása a taxirendelési szolgáltatásokra vonatkozó információkat fogja tartalmazni, beleértve a taxirendelési szolgáltatás működtetésére való jogosultság megadását.

A törvényjavaslat a személytaxikra vonatkozó szövetségi állami információs rendszer létrehozását foglalja magában. Biztosítja mindhárom nyilvántartásból származó információk gyűjtését, feldolgozását, rendszerezését, tárolását, lehetőséget biztosít az arra jogosult szerveknek e nyilvántartások vezetésére és a meghatározott információs és elemzőrendszerben szereplő információkhoz való hozzáférésre – eleveníti fel hírei között a telex.hu

Napjainkban a GPS, az online pénztárgép és okostelefon világában, ahol a mikrofon vagy a kamerák távolról is üzembe helyezhetők, nem is szólva az applikációkról, a megfigyelés, lehallatás kérdése rég nem technológia kérdése a világban, így idehaza sem. hanem papíroké, jogszabályoké, amelyek 20-30 év titkosítást bármikor „elbírnak”.

Cash/fotó: Google