Végre a tavasz melege lehetővé teszi az önfeledt kerti bulikat, s már a gyöngyvirág is szépen rezeg, hát odatettem magam is a szokásos bográcsot, amiben körmös-csülkös pacal készült.

A kertekben már nyílik a gyöngyvirág

Persze ezt most nem részletezem, ne ismételjem önmagam, a receptről már írtam régebben.

Most inkább egy levesről és egy Brassóiról  írok néhány sort.

Szeretem a leveseket, még ha egyszerűek is, legalább gyorsan megvannak.

Készül a körmös-csülkös pacal, természetesen bográcsban

Ez most tárkonyos-tejfölös krumplileves, vékony sonka csíkokkal, virsli karikákkal. A kockára vágott burgonyát feltesszük főzni, bele még tárkonyt, sárgarépát, s ha van kéznél, némi gyökeret is lehet. Ízlés szerint fűszerezzük, s mellette pirítunk egy kis fej hagymát és egy gerezd fokhagymát kevés zsiradékon.

Tárkonyos-tejfölös krumplileves, vékony sonka csíkokkal, virsli karikákkal

Gyenge rántás lészen, adok hozzá egy kanál lisztet, valamint egy kis kanál piros paprikát, s így rántást készítek. Hozzá lehet habarni egy pohár tejfölt, s ez adjuk a leveshez sűríteni. A virslit és a sonka csíkokat külön pirítottam, s így tettem a levesbe. Összeforraltam, és ezzel készen is vagyok. Díszíteni lehet tejföllel, petrussal.

Szóvá tették a családban, hogy egy Brassóit már régen ettek, hát azt is elkészítettem. Sokan szeretik, de valahogy ritkán kerül az asztalra, pedig elég egyszerű étel. Igyekeztem az eredeti recept alapján dolgozni, s nem dobáltam bele oda nem illő dolgokat.

A körmös-csülkös pacal, tányéron

A kockára vágott sertéshúst, ami lehet lapocka, vagy comb is, megpörköljük úgy, hogy némi olajon, vagy zsíron némi szalonna csíkokat és kis fej hagymát futtatunk, s erre dobjuk a húst. Fehéredésig sütjük, majd só, bors bőven és 4-5 gerezd fokhagyma kerüljön bele, később némi majoránnát vethetünk reá. Sütés közben levét pótoljuk, akár kevés vízzel, de én jelen esetben fehér bort használtam, jelesül tokaji száraz furmintot. Mikor már puhult, még hintettem egy mokkás kanálnyi piros paprikát, ami éppen csak megszínezte, s vigyáztam, hogy a végére maradjon alatta megfelelő mennyiségű szaft is. Mindeközben a felkockázott burgonyát bő, forró olajban megsütöttem szép aranysárgára, s ezek után tálaltam.

A Brassói, ahogy én szeretem

Van aki összekeveri a húst a krumplival, én inkább  egymásra halmozom a tányéron, nekem így jobban tetszik. De ez már csak ízlés kérdése. Friss, vágott petrezselyem segít a tálalásnál, s bármely savanyúság is jöhet mellé.

Jó étvágyat kívánok:

Soós István ex City-22, a fakanalas