Közös fejlesztés

 

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) honlapjának szerkesztői a leendő felhasználókat is bevonják a fejlesztésbe, hogy valóban akadálymentessé váljon a társaság weboldala. A BKK a társadalmi érzékenyítő kampányok fókuszába a fiatalokat helyezi, hiszen ők tudják hatékonyan befolyásolni az idősebb generációt. A társaság számára fontos cél, hogy egységes szemlélettel akadálymentesítse a főváros közterületeit, ezért nemrég egyeztetést folytattak a szakmai szervezetek a látássérült emberek regionális és országos érdekképviseleteivel.

Az Európai Unió „Innovatív közlekedési szolgáltatások vak és gyengénlátó ügyfelek részére a Duna régióban” elnevezésű Interreg Danube kutatás-fejlesztési keretprogramjából finanszírozott projekt célja, hogy a vak és gyengénlátó ügyfelek számára teljes mértékben, önállóan hozzáférhetővé tegye a repülőtereket, kikötőket, illetve a vasút- és buszállomásokat. A BKK a Budapest Airport-tal együttműködve vizsgálja és javítja a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér belvárosból való megközelíthetőségét a vak- és gyengénlátó utasok számára. Az utazástervezést elősegítve a BKK a projekt keretében felülvizsgálja és elvégzi a webes felületeinek (honlap, utazástervező aloldal és applikáció) akadálymentesítését.

A projekt során elengedhetetlen kikérni és figyelembe venni az érintettek, azaz a látássérült emberek regionális és országos érdekképviseleti szervezeteinek a véleményét. Az együttműködés során a BKK rendszeresen megvitatja az egyes tervezési lépéseket az érintett szervezetekkel.

A legutóbbi, 2022 tavaszán tartott workshopon:

  • a BKK webes felületeinek (honlap, utazástervező aloldal és applikáció) akadálymentességéről;
  • ezzel összefüggő gyakorlati tapasztalatokról;
  • a fejlesztésekre vonatkozó javaslatokról;
  • a BudapestGO és a Budapest Airport által kifejlesztett Indoor navigation alkalmazások közti átjárhatóságáról, illetve
  • a különböző, látássérülteket segítő tanulmányötletekről (okos taktilis elemek alkalmazhatósága, társadalmi érzékenyítő kampányok, példatár a budapesti közterületek kialakításáról) kérték ki a résztvevők véleményét.

Az érintett szervezetek közül a találkozón részt vett többek közt a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ), a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE), a Vakok Állami Intézete (VÁI), illetve az Informatika a Látássérültekért Alapítvány (INFOALAP).

A DANOVA K+F projekt tovább folytatódik. Az együttműködés eredményeiről a BKK tájékoztatja ügyfeleit.

Forrás: BKK