Május 20.-a a személyi jövedelemadó-bevallás határideje. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal – a korábbi évekhez hasonlóan – idén is elkészítette a személyi jövedelemadó bevallás tervezetet a magánszemélyek, mezőgazdasági őstermelők, áfafizetésre kötelezett magánszemélyek és – részben – az egyéni vállalkozók részére.

Az egyéni vállalkozóknak természetesen el kell készíteniük bevallásukat, vagy ki kell egészíteniük a bevallás tervezetét a vállalkozásukra vonatkozó adatokkal.

A nyomtatvány tartalmában nem sok változás történt. Átalányadózók továbbra is a 13-06-os lapon szolgáltatnak adatot vállalkozásuk bevételéről.

Éves összes bevételről van szó, tehát az online pénztárgép adatai mellett a kiállított és feltöltött számlák, illetve a taxitársaság által a vállalkozó nevében kiállított számlák összegét is figyelembe kell venni!

Tapasztalataim szerint sokan elkövetik azt a hibát, hogy csak a pénztárgép adatait veszik figyelembe, mert a számlázott tételeket is beütik a pénztárgépbe, de azokat fel is töltik a NAV rendszerébe.

A NAV azonban ezt nem tudja!

Nála kétszer jelentkezik az összeg, tehát a bevallást erről várja el!

Hadd világítsam meg egy példával: taxis vállalkozó egy 6.000 forintos fuvart teljesít, a fuvar végén az utas számlát kér. Vállalkozó beüti a pénztárgépbe a 6.000 forintos összeget, majd kiállítja a számlát, és a nap végén azt annak rendje és módja szerint feltölti az onlineszamla.nav.gov.hu  oldalon az adóhatóságnak. A NAV ilyenkor aznapra két darab hatezer forintos tételt regisztrál nyilvántartásában, és nem tudja, hogy ez ugyanaz az egy bevétel volt! Szóval, ha valaki eddig így járt el, tehát számláit is beütötte a pénztárgépbe, az szépen gyűjtse ki ezeket külön, és adja hozzá a pénztárgép adataihoz. Így ugyan duplán adózik e tételek után, de legalább nem fog eltérni a bevallásának bevételi adata az adóhatóság által tárolt adatoktól.

A 2021-es adóévben újdonságot jelent a gyermeket nevelő szülők részére biztosított SZJA-visszatérítés. Az adóvisszatérítést február 15-éig automatikusan, kedvezményelőlegként azoknak utalta ki a NAV, akiknek a jogosultsága a rendelkezésre álló adatok vagy az adózó 2021. december 31-ig benyújtott VISSZADO nyilatkozata alapján megállapítható volt.

A 2021-ről szóló adóbevallási tervezet tartalmazza a magánszemélynek 2022. február 15-ig kiutalt, a rendelkezésre álló adatok alapján megállapított szja-visszatérítés összegét. A bevallási nyomtatvány kiegészült egy „D” jelű lappal, ezen találhatók az adóvisszatérítéssel kapcsolatos elszámolások.

Azoknak a jogosultaknak, akiknek a jövedelméről a NAV-nak nincs információja, például az egyéni vállalkozói, őstermelői jövedelmet szerző szülőknek és azoknak, akik az összevont adóalapba tartozó jövedelmük után maguk fizetik az szja-t, automatikusan nem utalt a NAV, ők önállóan elkészített személyi jövedelemadó-bevallásukban igényelhetik a visszatérítést.

A bevallás véglegesítésére és az SZJA 1+1% felajánlására május 20-ig van lehetőség.

-oli-