Páratlan panoráma

 

Május 1-én birtokba vette a közönség a városligeti Mimóza-dombon, az egykori sörsátor helyén létrejött Ballon kilátót. A járványhelyzet után újraindult szórakoztatóeszköz budapesti és magyarországi turizmus szimbóluma – írja az MTI.

Több mint 10 ezer négyzetméternyi zöldfelület újult meg a korábban itt állt, óriási sörsátor helyén, a hőlégballon felszállóhelye mellett pedig mosdó és kávézó is létesült.

Szinyei Merse Pál híres festményének mintájára gyártották le a városligeti hőlégballont. A francia gyártó ballonjai világszerte 37 országában működnek, évente több millió embert utaztatva a legnagyobb biztonságban. Ilyen kilátást más ballonból nem élvezhet a közönség, hiszen a Városliget fölé emelkedve egész Budapest panorámája az utasok elé tárul.

A ligeti Ballon kilátó szélcsendes időben:

  • 150 méter magasságba repül fel,
  • akár 30 főnyi, 6 évesnél idősebb utassal,
  • mintegy 5 perc alatt éri el a 150 méteres maximális magasságát,
  • ugyanennyi időt tölt el a levegőben, és
  • szintén 5 percnyi idő alatt tér vissza a felszínre.

Az eszköz egy talajhoz rögzített, héliummal töltött hőlégballon, amely egyfajta szabadtéri liftként működik, tehát nem hagyja el a Mimóza-dombot.

A ballon tervezésekor kiemelt hangsúlyt fektettek a biztonsági előírások betartására: a rendszer szélsebesség- és iránymérővel, környezetihőmérséklet-mérővel, kupolanyomás-jelzővel és töltőgázhőmérséklet-mérővel is rendelkezik, az eszköz csak a megfelelő időjárási körülmények között emelkedik fel – hangsúlyozták az üzemeltetők.

Forrás: MTI