Sikerült bizonyítani: verda van, kultúra nincs

 

 Ismét egy újabb gyöngyszem, ami a közlekedési kulturálatlanságunkat – bunkóságunkat – igazolja ezúttal is a Budapesti Autósok Közössége oldalán.

A felvételt, amit a gépjármű utasa rögzített az M1-es autópályán Komárom és Tatabánya között, 2022.04.14-én, 18:45-19:00 között:

„Teljes felháborodásomban írok, mert úgy gondolom ez nem megfelelő közlekedési magatartás egy megkülönböztető fény és hangjelzést használó mentőautó előtt.

 

Hozzászoktunk már ahhoz, hogy a közlekedők nem megfelelően viselkednek, de ez mindennek a teteje.

Bő 20 percen át viselkedett így az autós, mi még emelte a fényét, hogy folyamatosan hol egyezményes jelet használva, hol pedig az ujját billegtetve adta tudomásunkra, hogy nem engedi, hogy megelőzzük és többször is durva veszélyhelyzetet teremtett az autópályán, a kb. 10 cm-es követési távolsággal.

Ha ő balesetezik, az autónkba levő súlyos állapotú hölgy ellátása is később történt volna meg. Remélem kiderül, és akár online is felismeri magát ez a mihaszna. Személy szerint elvenném a jogosítványát. Köszönöm szépen, ha segítenek ebbe és egy picit reménykedve elnyeri a büntetését.”

– írta meg olvasónk.

A KRESZ 42.§, 1 bek.. imígyen fogalmaz:

A megkülönböztető jelzéseket (villogó kék fényjelzést és szirénát vagy váltakozó hangmagasságú más hangjelzést) használó gépjármű, illetőleg minden ilyen gépjárművekkel kísért (közrefogott) zárt csoportban haladó, megkülönböztető fényjelzést használó gépjármű részére minden járművel, minden helyzetben elsőbbséget kell adni, és akadálytalan tovább haladását – félrehúzódással és a szükséghez képest megállással – lehetővé kell tenni.

Forrás: Budapesti Autósok Közössége