A szükség technológiát bont

A technológia nem ismeretlen, csak azt gondoltuk erre a szintre nem süllyedünk: butítjuk technológiát és „csereszabatossá” kvázi lophatóvá tesszük a chipeket 2022-ben.

A piaci szereplők egyre nagyobb tábora tűnik derűlátónak a 2022 első felében kezdődött félvezetőhiány kapcsán. Meglátásaik szerint folyamatosan javul a rengeteg elektronikai eszköz gyártásával kibabrált, az elkészített eszközök árait pedig felhajtott komponensek ellátása. Még nem világos, hogy mikorra áll helyre a világ rendje, de a jövő év során a remények szerint nagy vonalakban rendeződhet a helyzet.

A chipek gyártáshoz szükséges berendezéseket készítő ASML vezérigazgatója a vállalat pénzügyi eredményeinek ismertetése során meghökkentő sztorival rukkolt elő az ügy kapcsán: állítása szerint egyes cégek arra kényszerültek, hogy mások termékeiből szedjék ki a szükséges félvezetőket.

Peter Wennick a múlt héten egy ipari termékeket gyártó konglomerátum felsővezetőjével tárgyalt, aki azzal „dicsekedett”, hogy komplett mosógépeket vásárolnak az elektronikájukban lévő egyes komponensekért, amelyeket aztán a saját ipari moduljaikba építenek be.

A Gartner piacelemző cég félvezetőkkel kapcsolatos munkáját irányító Richard Gordon kissé extrémnek találta a Wennick által megszellőztetett helyzetet, szerinte ez egyáltalán nem általános praktika. Az iparági szereplők jellemzően a termékeik butításával csökkentették a félvezetők iránti igényeiket, például az autógyártók kevésbé fontos funkciókért felelős elektronikák kiszedésével növelték a legyártható kocsik számát – olvasható az origo.hu  hírei között.

Cash/fotó: Google