Hibrid vagy teljesen elektromos

 

Régóta vita tárgya az elektromos autókat használók és az azok iránt érdeklődők körében, hogy melyik hajtásláncú modellnek járhat állami támogatás. És ha jár, akkor mennyi – írja az e-cars.hu

 

Az eddigi fő csapásvonala ezeknek a vitáknak általában az, hogy a plug-in hibrideknek nem lenne szabad kapni semmi ösztönzőt. Hiszen ezen álláspont szerint sokan csak a kedvezmények miatt vesznek ilyen autókat, de a bennük található akkupakkokat nem töltik.

Minderről több felmérés is készült. Az Impact Living nevű elemzőcég tanulmánya elkeserítő eredményt hozott a PHEV-ek használati szokása kapcsán Svájcban, ráerősítve a Greenwashing témájára.

Utóbbi röviden azt jelenti, hogy a gyártók az ilyen autók esetében szeretnek 1,5-2 literes fogyasztást kiírni a prospektusra 100 kilométerre vetítve. Mivel ezek a számok valósak a jelenleg alkalmazott mérési metódusok szerint, így a szén-dioxid kibocsátás mértékét is így számolják a gyártók. Azonban ez csak akkor érvényes, ha a tulaj minden nap feltöltött akkumulátorral vág neki az útjának. Viszont, ha lemerül az akkupakk, akkor az elektromos hajtás tömegét is magával kell hurcolnia az autónak, ami többletfogyasztást eredményez.

Hogy a német törvényhozóknak mi jár a fejében, azt vélhetően előre nem tudhatjuk. De az egyre biztosabb, hogy Németországban 2025 lesz az utolsó év, amikor a PHEV-ek után lehet állami támogatást felvenni. Ráadásul a tisztán elektromos modellek után (BEV) járó összegen is folyamatosan kurtítani fognak a döntéshozók. A németországi jelentések és a Bloomberg szerint az ország Szövetségi Gazdasági és Klímaügyi Minisztériuma azt javasolta, hogy 2025-ig fokozatosan szüntessék meg a konnektoros hibrid járművek vásárlásának támogatását.

Erre a VDA (Német Autóipari Szövetség) azt válaszolta, hogy ez még korai. Szerintük a PHEV-k továbbra is létfontosságúak az elektromos járművek bevezetésének sikere érdekében. Jelenleg 6000 euró az összege az ottani állami támogatásnak, melybe a PHEV-ek is beletartoznak, bizonyos feltételrendszer alapján. Ha a tervezett csökkentési javaslat átmegy, akkor 2023-ban már csak 4000, 2024-ben pedig 3000 euró lesz a támogatás, 2025-re ráadásul teljesen meg is szűnne. A gazdasági miniszter Robert Habeck így kommentálta a hírt:

„Szeretnénk az e-autók támogatásának fókuszát élesebbé tenni és jobban összpontosítani a klímavédelemre. Véleményünk szerint a plug-in hibridek ma már teljesen piacképesek, így már nem szükséges állami támogatásokkal ösztönözni azok vásárlását” – olvasható az anyagban.

Cash/fotó: Google