Dráma a hátsó ülésen!

 

Ő az a taxis, akivel mindig történik valami. Fél év alatt háromszor mentett életet, köztük kismamáét és menekült kisfiúét, de kérték már fel keresztapának is hősies helytállása miatt. A háború kitörésekor pedig nem volt kérdés számára, hogy elinduljon az ukrán határra segíteni – írja a Metropol.

Öt éve dolgozik budapesti taxisként Lány Róbert. A Joker becenevű sofőr szinte vonzza a különleges helyzeteket, és ő örömmel segít mindenkinek: csak az elmúlt fél év alatt háromszor vezethetett rendőri felvezetéssel, hogy életet menthessen. A Joker nevet még a Főtaxinál ragasztották rá, mert ahogy a kártyában a Jolly, ő a taxijával visz mindent és mindenkit: kisállatot nagy állatot, biciklit, robogót és bútorokat, de örömmel és ingyen kísérgeti a nyugdíjasokat a piacra vagy az sztk-ba. Jellegzetes sárga-kék tetejű autóját is a JOKER rendszám díszíti.

 

Az első életmentés

Tavaly nyáron egy 10 hónapos kisfiú és az édesanyja szálltak be a kocsijába. Joker azonnal kiszúrta: nagy baj van.

„Egy 10 hónapos csecsemő feküdt az anyuka mellkasán a hátsó ülésen, és rosszul volt nagyon. Rákérdeztem, hogy minden rendben-e?” – emlékezett vissza Joker. – „Az anyuka elárulta, hogy valamiért nem fogadták őket az előző kórházban, pedig 40 fokos láza van a kisfiúnak, és már nem is tudja felébreszteni. Azonnal értesítettem a 112-t, és egészen Kőbányáig – ahol fogadták őket – rendőri felvezetést kaptam. Könnyen tragikus vége lehetett volna a történetnek, de a kórházban már jó kezekben volt, így nem lett baja a kisfiúnak” – mesélte a taxis a Metropolnak.

 Egy megmentett kisfiú már az ő nevét viseli

Két hét múlva indult Joker életének egyik legfontosabb útja. Csepelen egy hatodik hónapban lévő kismama és a párja szálltak be az autójába. Eleinte csak kórházat keresni indultak, mivel vizsgálatokra kellett menniük.

„Útközben, a Keletinél a hölgy rosszul lett” – emlékezett vissza a drámai pillanatokra Róbert. – „Egy jó taxis felfigyel erre. Az apuka elöl ült, és nem vett észre semmit, de én a tükörben láttam, hogy valami nincs rendben. Azonnal félreálltam, de addigra már alig lélegzett a nő, gyakorlatilag haldoklott. Mondtam a férfinek, hogy amíg gurulva megyek, másszon hátra, csipkedje, pofozgassa, élesztgesse a partnerét, én pedig hívtam a 112-t. Hirtelen odajött hozzánk egy rendőrautó, majd a betelefonálás hatására meg még egy kocsi, és szirénázva száguldottunk a kistarcsai kórházig” – mesélte Joker.

„Odaérve hárman vettük ki az anyukát a hátsó ülésről, ágyra tettük, majd bevitték. Másnap az apuka felhívott, hogy minden rendben van, és ha megszületik a baba, szeretnék, hogy én legyek a keresztapja. Így a kisfiú a Milán mellé a tiszteletemre megkapta a Róbert nevet is. Azóta is tartom a kapcsolatot a keresztfiammal és a családjával” – mesélte meghatottan az életmentő taxis.

Az egyéves menekült gyermek megmentése

Joker volt az első taxis, aki már rögtön, az ukrajnai a háború első napján elindult, hogy segélycsomagokat vigyen a határhoz. Miközben a taxis „hiénák” 100–150 ezret kértek, ő ingyen fuvarozta a háború elől menekülőket, és azóta is, ha csak tud, segít nekik.

„A múlt hétfőn egy ukrán menekült családot vittem a Fiumei úti baleseti sebészetre; az egyéves kisfiuk másfél méter magasról egyenesen fejre esett” – kezdte a történetet Lány Róbert. – „Miután bekísértem őket, szereztem nekik maszkot, és jeleztem az illetékeseknek, hogy ez egy SOS eset, így sikerült is gyorsan ellátni a kisfiút. Meghagytam nekik a számomat, hogy ha bármiben tudok segíteni, vagy újra ingyen szállítani, csak szóljanak. Megmutattam nekik az ukrán menekülteknek segítő Facebook-csoportot is. Az anyukát Irinának hívják, és épp tegnap írt rám Messengeren, hogy nagyon hálás a segítségemért. Valószínűleg velük is tartani fogom a kapcsolatot” – mesélte mosolyogva Joker.

 Jokeré az egyetlen „szolidáris taxi”

Lány Róbert taxiját az ukrán kék-sárga zászló színei díszítik, rajta pedig a feliratok: „Segítünk rajtatok!” és „Veletek vagyunk!”. Budapesten csak sárga autókkal lehet fuvarozni, és reklámmentesen, így Jokernek külön engedélyeztetnie kellett az egyedi felfestést.

– A BKK taxiellenőrzési osztályvezetőjének írtam egy e-mailt, hogy megengednék-e, hogy ukrán kék-sárga zászlós legyen a kocsi, rajta a két mondattal. Végül megkaptam tőlük is, és a Bolt cégtől is az engedélyt. Az orosz és ukrán utasaim mindig összekulcsolt kézzel hálálkodnak ezért, amikor meglátnak. Ez egy szolidáris taxi. Én voltam az első és eddig az egyetlen, aki erre engedélyt kapott. Amíg tart a háború, addig végig használhatom – büszkélkedett Joker.

Forrás: Metropol