Öt év börtön – első fokon

 

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség vádirata szerint a két közterület-felügyelő jogtalan előnyért cserébe széles körben szegte meg hivatali kötelességét, a korrupciós bűncselekmények többsége túlnyomórészt filmforgatások helyszínéhez kapcsolódott. Elsőfokon végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte őket a bíróság – írja közleményében az ügyészség.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség az ügyben több mint 20 korrupciós bűncselekmény, valamint több rendbeli hivatali visszaélés miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. Az ügyben – a bírósági eljárásban történt egyesítés után – összesen 13 vádlott szerepelt.

A vád szerint a vesztegető vádlottak egyike 2018-ban, egy szervízcég ügyvezetőjeként, filmforgatásokhoz szerzett közterülethasználati engedélyeket.

A filmforgatások során azonban gyakran felmerült, hogy a tényleges forgatásra, parkolásra, területfoglalásra nem, vagy nem csak az előzetesen engedélyezett helyeken került sor, azonban idő hiányában újabb engedély beszerzésére ilyenkor már nem volt mód.

Erre tekintettel, a cégvezető vádlott előzetesen megegyezett a két fővárosi közterület-felügyelővel, hogy ha egy adott filmforgatáson a területhasználati engedélyben szereplőkön túlterjeszkednek, úgy jogtalan előnyért cserébe a közterület-felügyelő vádlottak biztosítják azt – szükség esetén más közterület-felügyelők befolyásolásának ígéretével -, hogy ellenőrzés és bírságolás ne történjen, a filmforgatás zavartalanul megtörténhessen. Minderről a cégvezető vádlott megbízói nem bírtak tudomással.

A közterület-felügyelők a kötelességszegésekért (vád szerint 15 esetben) alkalmanként jellemzően 25.000 – 40.000 forint közötti összeget kértek.

A két közterület-felügyelő vendéglátó egységeknek, rendezvényszervezőnek, reklámcég projektvezetőjének, dohánybolt tulajdonosának, és egy építési vállalkozónak is biztosított engedély nélküli közterület használatot.

A nyomozó ügyészség indítványa alapján a két közterület felügyelőt a bíróság 5 év, illetve 4 év 6 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre, valamint 1 millió – 1 millió forint pénzbüntetésére ítélte, továbbá mindkettőjüket véglegesen eltiltotta a közterület-felügyelői tevékenységtől. A filmforgatásokkal érintett cégvezetővel szemben a bíróság 2 év börtönbüntetést szabott ki. A többi terheltet felfüggesztett szabadságvesztésre, vagy pénzbüntetésre ítélte. Az egyik vádlottat a bíróság – szintén ügyészi indítványra – felmentette.

k.z.t./fotó: ügyészség