70 helyszínen 220 korszerű töltőpont

 

A tervezettnél korábban hozták meg a támogatási döntéseket az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF2) polgári-katonai kettős célú és alternatív üzemanyagokat érintő közlekedési projektjavaslatairól. Magyarországon öt hazai fejlesztési terv valósulhat meg összesen több mint 11 milliárd forint értékben – írja közleményében az ITM.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlése szerint az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz támogatási forrásként a transzeurópai hálózatok kiépítésének és korszerűsítésének felgyorsítását szolgálja. Az Európai Bizottság tavaly szeptemberben tette közzé a CEF2 első közlekedési felhívását az új uniós ciklusban. Az ITM javaslata alapján Magyarország tizenhét projekthez kért összesen közel 110 milliárd forint támogatást. Az eredetileg nyárra ütemezett döntéshozatalt a polgári-katonai kettős célú mobilitási és a környezetkímélő alternatív üzemanyagok szélesebb körű használatára ösztönző projektjavaslatok esetében előbbre hozták. A véglegesített támogatási listák alapján a harminchét nyertes elképzelés között öt magyar fejlesztési terv is helyet kapott – írták a közleményben.

Magyarországon jelenleg mintegy 30 ultragyors, legalább 150 kilowatt teljesítményű töltőből vehetnek fel üzemanyagot az elektromos autók. Három vállalati kezdeményezésű projektben most mintegy 70 helyszínen épül ki további 220 korszerű töltőpont. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 165 e-töltőállomást telepíthetnek a földi kiszolgáló járművek, a reptéri személyzet és vállalkozások számára. A beruházásokkal újabb lendületet kap a klímabarát járművek térnyerése Magyarországon. Az élénkülés már az elmúlt időszakban is látványos volt, tavaly év eleje óta közel 28 ezerről majdnem 48 ezerre nőtt a zöld rendszámos autók száma, mintegy felük tisztán elektromos – ismertetik a közleményben.

Magyarország az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz eddigi fordulóiban 680 milliárd forint összértékű közlekedési beruházás megvalósításához nyert el forrást. Az ITM sikeres pályázatainak köszönhetően a CEF keretből már mintegy 355 milliárd forint hasznosul hazai közlekedési fejlesztésekben. A többi között megépült a Monostori-híd Komáromnál a Dunán, végig négysávossá bővült az M15, zajlik a Déli összekötő vasúti híd felújítása, harmadik vágányának építése. A CEF fedezi a bécsi leágazással tervezett varsói gyorsvasút hazai szakasza környezetvédelmi munkarészeinek költségeit is. A jelenleg nyitott körben nyáron dönthetnek majd az Európai Bizottság és a tagállamok képviselői a további magyar projektjavaslatok támogatásáról – tájékoztatott az ITM.

Cash/fotó: Google