Eltérő magyarázatok, azonos eredmény

 

Az elmúlt egy hónapban 9 százalékot emelkedett a használt autók ára. Az RTL-nek elárulta egy autókereskedő, hogy az áremelkedés a forint gyengülésével kezdődött, ugyanakkor Varga Mihály pénzügyminiszter szerint az orosz-ukrán háború miatt gyengül a magyar gazdaság – írja cikkében az index.hu

Drasztikusan drágulnak a használt autók, pedig az orosz–ukrán háború fékezte a keresletet – számol be az rtl.hu Azonban a használt autók nagy része külföldről érkezik, és a gyengülő forint nem segítette az autóvásárlásokat.

A forint romlása után folyamatosan nőttek az árak – mondta egy autókereskedő az RTL-nek.

A joautok.hu  szerint bár most 5 százalékkal kevesebb használt autó fogy, mint a háború előtt, az elmúlt egy hónapban mégis 9 százalékkal emelkedtek az árak.

Halász Bertalan, a joautok.hu vezérigazgatója szerint jelenleg átlagosan 400 ezer forinttal többet kérnek a használt autókért; a hirdetések átlagára február végén 4,8 millió volt, azonban márciusra 5,3 millióra ugrott.

Az RTL továbbá beszámolt arról is, hogy a jegybank szerint idén akár 10 százalékra gyorsulhat a pénzromlás üteme, de a bruttó hazai termék (GDP) növekedése is csökken.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért és pénzügyi stabilitásért felelős alelnöke azt mondta:  „megtakarítani, megtakarítani, megtakarítani, ebben a periódusban érdemes félrerakni”. 

Cash/fotó: Google