Kompjáratok már 40 percenként

 

A téli hónapokban óránként közlekedő balatoni kompok péntek óta 40 percenként járnak Szántód és Tihany között. Nagy tavainkon már készülnek az első megmérettetésekre is.

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) honlapjának tájékoztatása szerint a kompok Szántódról 6.40 és 18.40 között, Tihanyból 7.00 és 19.00 között, 40 percenként indulnak. A menetidő 8 perc. A járatokat szükség esetén sűrítik. Indul az élet vízen és a parton egyaránt. Még egy hét és a hivatalos versenyek is beindulnak a különböző kategóriákban. A versenyzők vitorláikat bontogatják, elkezdődnek az egyre intenzívebb felkészülések, úgyhogy mind több hajó kezdi szelni a habokat.

A viharjelzés minden évben 04.01-től 10.31-ig működik.

Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan. Ilyen esetben úszni, csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni.

Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel. Ebben az esetben fürödni tilos! Valamint tilos csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a nagyobb vitorláshajók kivételével). (Mindezt nem árt tudni, ezt is a felkészülés jegyében.

Cash/fotó: Facebook