6-15 milliós bírság, amely nem fellebbezhető

 

Több kormánydöntés is megjelent este 10 órakor a Magyar Közlönyben, ami a benzinárstop fenntartásával kapcsolatos legújabb kormányzati intézkedéseket tartalmazza. Ebből kiderül: a február végén életbe lépett 5 forintos jövedéki adócsökkentésre jön rá még a literenkénti 20 forintos újabb adócsökkentés – hangzott el a Kományinfón.

Nem mindenkinek jár a 480 forintos hatósági ár

A Kormány 94/2022. (III. 10.) Korm. rendelete a veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény eltérő alkalmazásáról című rendelet kimondja, hogy

  • nem hatósági áras termék, amennyiben azt üzemanyagtöltő állomáson a többi nyilvánosan elérhető kútfejtől – amennyiben az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője a kútfej közvetlen környezetének műszaki kialakításával biztosítja – elkülönített – legalább 80 liter/perc feletti átfolyási (töltési) sebességű – kútfejen értékesítik, és
  • olyan külföldi rendszámú jármű töltésének céljából értékesítik, amely nem minősül a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet szerinti motorkerékpárnak, quadnak, segédmotoros kerékpárnak, motoros triciklinek és mopedautónak,
  • továbbá a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szerinti személygépkocsinak, 3,5 tonnát meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsinak,
  • olyan magyar rendszámú jármű töltésének céljából értékesítik, amely nem minősül a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet szerinti motorkerékpárnak, quadnak, segédmotoros kerékpárnak, motoros triciklinek és mopedautónak, továbbá a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szerinti személygépkocsinak, 7,5 tonnát meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsinak.

Március 13-a 0 órától kizárólag a nagy nyomású kútfejen szolgálható ki üzemanyag a fentebb meghatározott jármű részére. 2022. március 13-a 0 óráig, amennyiben az üzemanyagtöltő állomáson a feltétel biztosított, kizárólag a nagy nyomású kútfejen szolgálható ki a fentebb felsorolt és meghatározott jármű.

A korlátozás nem alkalmazandó a 7,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű, a közútijárművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szerinti traktor vagy mezőgazdaságierőgép üzemanyaggal történő kiszolgálására. Vagyis, ők továbbra is a 480 forintos hatósági áron tankolhatnak.

Az 57/2022. (II. 28.) Korm. rendelet szerinti hatósági áron történő értékesítés esetén a beszállító köteles folyamatosan tájékoztatást adni az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője számára arról a nagykereskedelmi árról, melyet hatósági ár hiányában alkalmazna – mondja ki a szabályozás.

Adócsökkentés

Ugyanennek a rendeletnek az 5. paragrafusa tartalmazza az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentését.

Ezek szerint:

  • február végétől a benzin esetében 115.000 forint/ezer liter volt a jövedéki adó (120.000 forint/ezer liter összeg volt ezt megelőzően) és ez most tovább csökken 95.000 forint/ezer literre. Vagyis literenként a két hete életbe lépett 5 forinton felül további 20 forintos adócsökkentés valósul meg itt.
  • február végétől a gázolaj esetében 105.350 forint/ezer liter volt a jövedéki adó (110.350 forint/ezer liter összeg volt ezt megelőzően) és ez most tovább csökken 85.350 forint/ezer literre. Vagyis literenként a két hete életbe lépett 5 forinton felül további 20 forintos adócsökkentés valósul meg itt is.

A RENDELET PONTJAI CSÜTÖRTÖKÖN 22 ÓRAKOR HATÁLYBA IS LÉPTEK.

Jogkövetkezmények:

Azt is szabályozza a rendelet, hogy a fenti kötelezettségek megtartását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fogja ellenőrizni. Ha a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az (1) bekezdés szerinti ellenőrzése során megállapítja az e kormányrendelet szerinti kötelezettségek megsértését, 6.000.000 forinttól 15.000.000 forintig terjedő bírságot szab ki. A jogkövetkezmény azonos napon több, egymást követő ellenőrzés alkalmával is alkalmazható.

A bírságot a bírságot kiszabó határozat véglegessé válását követő 15. napon belül kell megfizetni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatalos honlapján közzétett számlaszámra. A bírságot kiszabó határozat ellen nincs helye fellebbezésnek.

Lesz elég üzemanyag

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a társaság finomítói zavartalanul működnek, a Barátság kőolajvezeték folyamatosan szállít, az Adria kőolajvezeték is készen áll, ha bármilyen gond lenne. A Mol-nak elegendő készlete és finomítói kapacitása van a teljes magyar üzemanyagigény kielégítésére, ez a forintárfolyam ingadozás és a kőolaj árának változása mellett is igaz. A korlátozásra pedig azért van szükség, mert sokan visszaéltek az olcsó üzemanyaggal.Egy másik rendeletében módosítja a kamionstop rendeletet, miszerint veszélyhelyzetben az időszakot két nappal kiterjesztheti, most péntek 22.00-tól kedd este 22.00-ig ez életbe is lép – derül ki a Kormányinfón elhangzottakból illetve a Magyar Közlönyből.

Cash/fotó: Mol, NAV