Nyerészkedők spájzolnak

 

Gazdaságilag megalapozatlannak minősítette a romániai üzemanyagpiacon pánikot keltő jelentős áremeléseket, és drasztikus szankciókat helyezett kilátásba csütörtökön Nicolae Ciuca miniszterelnök – írja az MTI.

Szerdán a küszöbön álló állítólagos ugrásszerű áremelések hírére a romániai gépkocsi-tulajdonosok országszerte megrohamozták a töltőállomásokat. A közösségi portálok és egyes hírtelevíziók arról számoltak be, hogy egyes benzinkutaknál hirtelen tíz lej (774 forint) fölé emelkedik majd a benzin és a gázolaj literenkénti ára, az eddigi 7-8 lejhez képest. Szerda estére több száz méteres sorok alakultak ki a benzinkutaknál, és egyes autósok nemcsak a gépkocsik üzemanyagtankját töltötték tele, hanem a csomagtartóba helyezett tartályokba is tankoltak, volt, aki hordókat, sőt nejlonzsákokat töltött tele üzemanyaggal.

Az energiaügyi miniszterrel, illetve az adóhatóság, a versenytanács és a fogyasztóvédelem vezetőivel folytatott csütörtöki tanácskozása után Ciuca közölte: kiterjedt és összehangolt ellenőrzést rendelt el valamennyi, kőolaj-termékeket forgalmazó cégnél, hogy megakadályozzon minden visszaélést és olyan törvénytelen árképzést, amelynek nincs gazdasági megalapozottsága.

Kijelentette: a román államnak kötelessége megvédenie polgárait, és a gazdaságot, különösképpen ebben – az ukrajnai háború miatti – bonyolult helyzetben.

„Senkinek sem fogom megengedni, hogy visszaéljen ezzel a helyzettel, hogy kapzsiságból, vagy más megfontolásból megpróbálja destabilizálni Románia gazdaságát és polgárai életét. Románia biztonságos ország, amely garantálja polgárai védelmét mindenféle agresszióval szemben és ezeknek a garanciáknak a gazdasági stabilitásra is ki kell terjedniük” – szögezte le a román miniszterelnök. Ciuca hozzátette: a román kormány senkinek sem engedi meg, hogy instabilitást idézzen elő és szigorúan megbüntet az ország gazdasági egyensúlyának megbontására irányuló „minden további kísérletet” – tudósít az MTI.

Forrás: MTI, vezess.hu