Volt egy kemény napom a konyhában, mintegy télbúcsúztatóként barátaimmal múlattuk az időt némi jó falatok és kellemes italok kíséretében. Nem volt egy vad tivornya, ahhoz már korosodunk, de kellemes ételekkel jól éreztük magunkat.

 

Mivel több dolog is készült, így két részre bontom a recepteket, így jut a jövő hétre is egy főétel, s most az aprajával kezdeném.

Elébben is reggelizzünk, két főre készültem, s így egy jó szelet házi sonkát és két nagyobb gombát felaprítva, pirítottam kevés zsíron pár percig. Majdan felütöttem s elhabartam vagy öt darab tikmonyt /a tojás régi neve/.

Közepes lángon, kevergetve sütöttem, nem keményre, mert lágyan szeretjük, úgy mártogatós, s pirítós volt mellé.

A reggeli

Nos, a reggeli után az előételt és a desszertet mutatom be ez alkalommal.

Az előétel pácolt-főtt sertésnyelv, tűzdelt nyúlgerinc  házi fekete szeder dzsemmel, mellé sütőtök korong uborka szeleten, leöntve édes-savanyú szósszal.

Ezek inkább csak falatkák, elébb egy jó házi pálinkával, a jó étvágy miatt.

A nyúlról külön nem írok, az érdeklődő megtalálja a tavaly októberi írásomban. A nyelvet megmosva, tisztítva fűszeres abalében főztem puhára. Kapott bele sót, szemes borsot, borókát,  hagymát, fokhagymát, rozmaringot, babérlevelet. Ne feledjem, a főtt nyelvet meg kell tisztítani a külső rétegétől, ez hagyja magát még langyosan.

Sütőtököt hagyományosan darabolva sütöttem, majd pihentettem. A nyelvet és a nyúlgerincet vékonyra szeleteltem, a tökből kisebb pogácsa szaggatóval korongokat készítettem. Így a tányérra került az uborka karikára helyezett tök, leöntve némi ázsiai édes-savanyú szósszal. Mellé elrendeztem a nyelvet és a gerincet, s erre egy kis kanál fekete szeder dzsemet. Színes borsot frissen őröltem reá, s készen is vala.

Előétel

Most ugrunk egyet, s a desszert következik

Hideg tejberizs mellé mellé házi barack dzsem, majd „creme brulee”, ez jégkémként kapható. Tetejére tejszínhab, amire még mangó szeletet, s túró rudi karikát is helyeztem, így keverve az ízeket.  Mint kiderült, nem cselekedtem helytelenül. A gyorsaság miatt javallott a tejberizshez a kész alap, amit csak forralt tejben kell kikeverni. Jó, ha van otthon csoki öntet, ez mutatós  a tetején, és ízletes is.

A desszert

Akkor így három tétellel meg is vagyunk, s a lényeg, na az a jövő héten kerül asztalunkra.

Jó étvágyat kívánok:

Soós István ex City-22 a fakanalas