Súlyosbításért fellebbezett az ügyészség

 

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség súlyosbításért fellebbezett a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsának ítélete ellen azon volt autópálya rendőrök ellen, akik külföldi gépjárművezetőket bírságoltak zsebre – derül ki a kiadott közleményből.

A vádirat lényege szerint a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság állományába tartozó autópálya rendőrök 2020 szeptemberét megelőzően korrupciós bűncselekmények elkövetésében állapodtak meg. A két terhelt elhatározta, hogy a gépkocsik vezetőivel szemben látszólagos intézkedést kezdeményeznek olyan – akár valótlan – hivatkozással, hogy közlekedési szabálysértést követtek el.  A megállapodásuk szerint a szükséges rendőri intézkedéstől – így a szabálysértési eljárás kezdeményezésétől, vagy a helyszíni bírság kiszabásától – eltekintettek, ha a gépkocsivezetők cserébe pénzt ajánlottak vagy kérésükre hajlandóak voltak fizetni.

A két férfi a bűncselekményeket szervezett módon, a szolgálatuk során tervszerűen visszatérően, külföldi hatósági jelzéssel ellátott gépkocsik tudatos kiválasztásával követték el.  A vádirat szerint az azóta leszerelt rendőrök legalább 28 esetben követtek el bűncselekményt és megállapíthatóan legalább 645 euróval, 40 bolgár levával és 75 román lejjel gazdagodtak.

A nyomozó ügyészség a terheltek ellen több rendbeli bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat.

A bíróság az előkészítő ülésen marasztaló ítéletet hozott, és 3 év börtönbüntetésre, 4 év közügyektől eltiltásra, és 600.000 forint pénzbüntetésre ítélte a vádlottakat. A bíróság  rendelkezett  480 eurót érintő vagyonelkobzásról, és az elfogás napján az elkövetőknél megtalált összes valuta elkobzásáról.

Az ügyészség a bíróság ítélete ellen a volt rendőrök terhére – többek között – a kiszabott büntetés súlyosításáért fellebbezett – olvasható a közleményben.

k.z.t./fotó:police.hu/ illusztráció