Változékony, hűvös idő várható

 

A tél utolsó napján és a tavasz kezdetén is változékony, hűvös idő várható: napsütésre, hózáporra, mínuszokra is készülni kell a jövő héten – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Hétfőn napos időszakok is várhatók. Szórványosan számítani lehet kisebb havazásra, hózáporokra, majd kelet, délkelet felől havas esőre, záporokra is. Késő délutántól, estétől északkelet felől fokozatosan csökken a csapadékhajlam. Sokfelé élénk, helyenként erős lesz a szél. A leghidegebb órákban mínusz 6 és mínusz 1 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet, de a szélcsendes, kevésbé felhős fagyzugos részeken hidegebb is lehet. A csúcsértékek jellemzően plusz 4 és 8 fok között alakulnak.

Kedden, március elsején, a tavasz első napján az ország nagyobb részén alapvetően derült vagy gyengén felhős idő várható sok napsütéssel. Számottevő csapadék nem valószínű. Az északkeleti országrészben időnként megerősödhet a szél. A minimumhőmérséklet általában mínusz 8 és mínusz 2 fok között alakul. A kevésbé felhős, szélcsendes, fagyra érzékeny helyeken azonban ettől több fokkal hidegebbet is mérhetnek. A maximumhőmérséklet plusz 4 és 9 fok között alakul.

Szerdán a Tiszántúlon általában közepesen vagy erősen felhős idő valószínű, míg másutt többnyire derült vagy gyengén felhős lesz az ég. Csapadék nem várható. Többfelé élénk, egy-egy helyen erős széllökések is lehetnek. Hajnalban általában mínusz 9 és mínusz 2 fok közötti értékeket mérhetnek, de a fagyzugokban ettől több fokkal alacsonyabb minimumok is várhatóak. Kora délutánra plusz 4 és 9 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Számottevő csapadék csütörtökön sem valószínű. A leghidegebb órákban többnyire mínusz 8 és mínusz 2 fok között alakul a hőmérséklet, de a fagyzugokban ettől több fokkal hidegebb is lehet. Délutánra plusz 6 és 10 fok közé melegszik fel a levegő.

Pénteken és szombaton gomolyfelhős, napos idő várható. Pénteken nagyobb eséllyel északkeleten néhol előfordulhat zápor, hózápor. Szombaton nem várható csapadék. Pénteken még sokfelé megélénkül, néhol megerősödhet a szél, szombaton már csak mérsékelt lehet a légmozgás. A hajnali hőmérséklet mindkét nap mínusz 10 és mínusz 1 fok között várható. A csúcsértékek pénteken plusz 5 és 9, szombaton plusz 4 és 9 fok között alakulnak.

Vasárnap felhős idő valószínű több-kevesebb napsütéssel. Helyenként kisebb vegyes halmazállapotú csapadék is előfordulhat. A szél helyenként élénk, erős lehet. A minimumok mínusz 10 és plusz 1, a maximumok plusz 5 és 10 fok között várhatók – olvasható az előrejelzésben.

Forrás: OMSZ, MTI