Moszkva-Budapest plusz egy óra

 

Péntek éjfélig három uniós ország, Lengyelország, Csehország és Bulgária is lezárta a légterét az orosz légitársaságok és repülőgépek elől, emiatt az Aeroflot európai járatai, köztük a budapestiek is jelentős kerülővel repülnek szombattól – írja az airportál.hu

Az Egyesült Királyság után Lengyelország helyi idő szerint szombaton nulla órától három hónapra, Csehország pedig szombaton hajnali 1 órától március végéig nem engedi berepülni légterébe az orosz légitársaságok által üzemeltetett járatokat és repülőgépeket, szombaton az oroszok is kitiltották a lengyel és cseh gépeket. Péntek estétől Bulgária is hasonló lépést jelentett be, május végéig tartóan.

Szombaton Lettország, Észtország, Bulgária, majd Románia, Litvánia és Szlovénia is bejelentette, hogy kitiltja légteréből az orosz gépeket. A lettországi bejegyzésű Air Baltic pedig a közösségi médiában közölte, hogy felfüggesztette moszkvai járatát.

Más uniós tagállam egyelőre nem léptetett életbe hasonló korlátozást, de a lengyel tiltás miatt az orosz légitársaságok jelentős kerülővel tudják teljesíteni európai járataikat.

Az Aeroflot Moszkvából Budapestre tartó járata is nagy kerülővel, több mint 1 órás késéssel érkezett Ferihegyre szombaton.

A járat Lettország, Svédország, Németország, Ausztria és Szlovákia légterén keresztül, nyugatról, Bécs-Pozsony-Esztergom irányból közelítette meg a magyar fővárost, így a megszokott, 2 óra 20 perces, átlagos repült időnél a járat jóval több, mintegy 3 és fél óra alatt érkezett meg Budapestre – derül ki a tájékoztatóból.

Cash/fotó: Airportál