Cél a biztonságos közlekedés

 

A Continental villamosok számára fejlesztett szem elé vetített kijelzőt (head-up display – HUD). A Continental Engineering Services (CES) házon belüli fejlesztési és gyártási szolgáltató központ kijelző megoldásának célja a városon belüli közlekedés biztonságosabbá tétele azáltal, hogy a villamosvezetők teljes figyelmüket az úton zajló eseményekre összpontosíthatják – olvasható a Continental Magyarország anyagában.

A villamosok többnyire zsúfolt, és gyakran kihívásokkal teli belvárosi forgalomban közlekednek, olyan környezetben, ahol a kerékpárok, elektromos rollerek és mopedek népszerűségének emelkedésével egyre csak növekszik a védtelen közlekedők száma. Továbbá sok forgalomban részt vevő gyalogos figyelmét a mobiltelefon használat is elvonja, ami a közlekedési szolgáltatók információi szerint egyre több, gyakran villamosokat is érintő balesethez vezet.

Egy vasúti járműgyártó megbízásából a Continental Engineering Services (CES) jelenleg azon dolgozik, hogy gyártásra kész szintre fejlessze az innovatív kijelzőt, amit az idei év közepétől fognak használni Európában. A CES fontos úttörő munkát végez ezzel, hiszen mindeddig a vasúti közlekedésben nem léteztek valódi szem elé vetített kijelzők. A kijelző kulcsfontosságú elemei – például az erős fényforrás – a Continental autóipari portfóliójából származnak, és már több nagy autógyártó különböző járműmodelljében megtalálhatók alapfelszerelésként.

„A villamosok szem elé vetített kijelzőjének fejlesztésével jelentős lépést teszünk a városi kötöttpályás közlekedés nagyobb biztonsága felé”magyarázza Dr. Christoph Falk-Gierlinger, a CES ügyvezető igazgatója. „A korábban a különböző műszerfalakon megjelenített információk mostantól a vezető látóterébe helyezhetők a központi szem elé vetített kijelző segítségével. A figyelem így nem kerül el a forgalomról és az utazás a villamosvezetők és az utasok számára egyaránt biztonságosabbá válik.”

Az új szem elé vetített kijelző segít megelőzni a közlekedés során előforduló ütközéseket.

Az új Combiner szem elé vetített kijelző a vezető látóterében egy külső átlátszó képernyőn jeleníti meg az információkat. Ez lehetővé teszi a technológia költséghatékony használatát márkától és gyártótól függetlenül, mind az új fejlesztésű járművekben, mind a meglévő modellek utólagos felszerelése esetén. Amellett, hogy a vezetők egyszerre követhetik figyelemmel az utat és a vezetőhely kijelzőjét, az információ úgy jelenik meg, hogy látszatra mindig ugyanolyan távolságban marad. Emellett az is lényeges, hogy a rendkívül erős LED-eknek köszönhetően az autóiparban már prémium megoldásként bevált Continental szem elé vetített kijelzője erős napsütésben is megfelel a legmagasabb szintű fény- és képminőségi követelményeknek.

A CES mélyreható ismeretekkel és szakértelemmel rendelkezik mint amilyen például a vezető állapotának figyelése – amely egy kamera segítségével követi figyelemmel a sofőrt –, vagy a szemből, illetve oldalról érkező ütközésre figyelmeztető rendszer. Ezeket a technológiákat már sikeresen bevezették a személy- és haszongépjárművek ágazataiban.  A jövőben további felhasználási területek is elképzelhetők, mivel a technológia vonatokon is alkalmazható.

Magyarországon a Continental csoport mindhárom üzleti szektorával jelen van: Úgy, mint az autóipari szektor, a gumiabroncs, az ipari megoldásokat szállító ContiTech. A vállalatok tevékenységet folytatnak Budapesten, Budaörsön, Makón, Nyíregyházán, Szegeden, Vácon és Veszprémben – olvasható a tájékoztatott anyagban.

Forrás: Continental Magyarország