Játékkal kezdeném jelen soraimat, játék a számokkal. Amikor e sorokat írom, 2022.02.22. vagyon, s írhatnám, hogy pont 22 óra,22 perc, nem sokat tévednénk, de kicsit elébb vagyunk még. Viszont vagyok az ex-22, s ez így szépen összecseng, emlékezetes nap számomra.

 

Egy 747-es Jumbo, koreai cargo színekben.

Miként még tartanak munkáim külső területen, sikerült elcsípnem a reptéren leszálláskor nagy kedvencemet, egy 747-es Jumbot, Koreai Cargo színekben. Hiába na, szeretem a repülést.

Eme kitérő után visszatérek eredeti témánkhoz, a főzéshez. Ott hagytam abba az előző alkalommal, hogy leves is lesz, és fejhús.

Kezdem az utóbbival, a disznó fejet alaposan megtisztogattam, s odatettem az abalébe főzni. Tettem bele sót, egész borsot, babérlevelet, egy hagymát, néhány fokhagyma gerezdet, egy szárított hegyes, erős paprikát s csendesen forraltam vagy másfél órát.

Amíg puhult, addig a levessel foglalkoztam. Zöldbabot tettem oda, egy karikázott répával, s egy szem felaprított burgonyával együtt, ezt is kissé sóztam, s kapott egy kis kanálnyi vegetát is, ízjavítás céljából. Ízesítettem még szintén egy babérlevéllel, borssal, kevés tárkonnyal, valamint petrezselyem zöldjével. Amíg főtt, kevés zsíron fél fej apróra vágott hagymát és kis fokhagymát pirítottam, majd kis piros paprikával megsegítve, felengedtem némi vízzel, s berántottam a levest. Kis pohár tejfölt kevés levessel elhabartam, a hőkiegyenlítés fontos, hogy ne legyen csomós a levesben, s jól elhabartam. Fél citrom levével még savanyítottam, de lehet akár kevés ecettel is, ki hogy kedveli.

Nos, ez így egy tejfölös zöldbab leves.

Tejfölös zöldbab leves.

Lehet még rántás helyett behabarni, ekkor a tejfölbe keverjük a lisztet, vagy staubolni, mikor is a zöldségre szórjuk a lisztet, úgy keverjük el, s majdan felöntjük vízzel, vagy alaplével. Ha ezt a levest némi birkahússal készítjük, akkor hívjuk palóc levesnek.  Ha egyéb húsáru kerül bele s kicsit több tárkony, akkor viszont tárkonyos ragulevesként szólíthatjuk. A lényeg, hogy mindenképpen egy finom levest kapunk.

Most bevallom, /magunk között vagyunk/ hogy itt én belecsempésztem némi vékonyra csíkozott füstölt sonka darabot is, és nem bántam meg. Érdemes kipróbálni többféleképpen.

Fejhúsom megpuhult

Mire eleddig érkeztem, a fejhúsom megpuhult, amit, kivettem az abaléből, lecsepegtetve pihentettem, majdan zúzott fokhagymával, s piros paprikával serényen bedörzsöltem.

Még langymeleg volt, mikor tányérra tettem, mellé torma, paprika, s savanyú káposzta dukált, ropogós sercli, egy jó hideg /2/ fröccsel  elkísérve.

Tányérra tettem

Aki eddig éhesen olvasta, nosza, nekiront a konyhának ,de íziben.

2022.02.22.

Sikereket, és jó étvágyat kívánok:

Soós István ex City-22