Előre rögzített útvonalak és megállóhelyek

 

Biztonsági vezető a volán mögött, meghatározott, kötött útvonalon és kijelölt megállóhelyekkel közlekedik az új ingyenes robotaxi Las Vegasban – írja a The Verge.

A Motional és a Via összefogott, hogy elindítson egy ingyenes robotaxi transzferjáratot Las Vegasban. A hír közel másfél évvel azután érkezett, hogy a két vállalat bejelentette, hogy kapcsolatba kíván lépni annak tanulmányozásával, hogy az autonóm járművek hogyan tudnak kölcsönhatásba lépni a tömegközlekedési hálózatokkal.

A Motional a Hyundai és az Aptiv közös vállalata, amely Las Vegasban és Kaliforniában teszteli járműveit. A Via egy tranzitszoftver-vállalat, amely korábban on-demand járműveket üzemeltetett New Yorkban és Washingtonban. A két vállalat bejelentette: Las Vegas-i autonóm transzferjáratot indítanak, amely ingyenes lesz.

A Motional robotaxijai a mai napig elérhetők a Via okostelefonos alkalmazásában Las Vegas belvárosában. A szolgáltatás hétfőtől péntekig 9:00 és 17:00 óra között közlekedik. A járművek BMW 5-ös szedánok, nem pedig a Hyundai Ioniq 5 elektromos SUV-ok, amelyek a Motional szerint a robotaxi szolgáltatás jövőbeli járműve lesz.

A járművekben egy biztonsági vezető foglal helyet az első ülésen, és előre meghatározzák a megállóhelyeket. A Via alkalmazásában kiemelt helyszínek közé tartozik az RTC Bonneville Transit Center, a Las Vegas Városháza, a Container Park, a Las Vegas Arts District és a Clark Megyei Kormányzati Központ.

Las Vegas nem idegen az autonóm járművektől és a transzferektől. A város rendszeresen ad otthont a különböző cégeknek, amelyek tesztelik járműveiket a Las Vegas-i szalag és más helyszínek mentén, különösen az éves Consumer Electronics Show során. Számos robotszolgáltatás is volt, különösen a Keolis által üzemeltetett, amely 2017-ben alacsony sebességű balesetet szenvedett.

A Motional nem kizárólag a Via-val dolgozik együtt. A vállalat 2023-ban tervezi egy kereskedelmi robotaxi szolgáltatás elindítását. A szolgáltatás, amely valószínűleg Las Vegasban indul, a Lyft fuvarmegosztó alkalmazásán lesz elérhető, miután a vállalat tavaly 550 millió dollárért eladta saját AV technológiafejlesztési programját a Toyotának.

A Motional mérnökei voltak felelősek a világ első robotaxi pilótájáért Szingapúrban, valamint az első New York-i és San Francisco-i autonóm utazásért. Az elmúlt néhány évben az Aptiv biztonsági vezető által ellenőrzött autonóm taxik flottája Las Vegasban – a Lyfttel együttműködve – „több mint 100 000 utazást” teljesített. Az év elején a vállalat elkezdte tesztelni azokat a járműveket, amelyeken nincs biztonsági vezető a kormány mögött – olvasható az anyagban.

Cash/fotó: theverge.com